Moguća radikalizacija štrajka u školama

15.04.2015.

Sindikat radnika u prosveti Srbije najavljuje moguću radikalizaciju štrajka ukoliko ministar prosvete Srđan Verbić ponovo oduzme od plate štrajkačima.

 

Još jedan zahtev je potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora.

U tom slučaju SRPS će organizovati dva sastanka svih predsednika školskih sindikata, u Novom Sadu i Beogradu, koji će neposrednim glasanjem odlučiti o daljoj radikalizaciji štrajka, odbijanju dežurstava na maturskim ispitima i organizaciji novog velikog protesta, krajem aprila.

Zbog velikog pritiska Ministarstva prosvete i odbijanja od februarske plate, neke škole su izašle iz štrajka, a u nekim je, kako ističu, štrajk oslabio. 

"Pored toga, u štrajku je i dalje preko 350 škola u Srbiji", kažu u SRPS-u. 

Budući da su to najjači školski sindikati, na ovoj adresi očekuju da će taj broj ostati i opstati, što rukovodstvima SRPS i USPRS daje realan osnov za dalje planove u štrajku i eventualnu radikalizaciju. 

Što se tiče zahteva za vraćanje oduzetog novca radnicima u štrajku, ovaj sindikat kaže da je on već ispunjen, jer je i "sam ministar u medijima rekao da će novac biti vraćen tek kada bude nadoknađena nastava, što smo i tražili".

 

Izvor. Tanjug, B92