Protest sindikata prosvete 17. marta

02.03.2015.

Štrajkački odbori dva sindikata prosvetnih radnika saopštili su da nastavljaju štrajk i najavili "veliki protest" ispred zgrade Ministarstva prosvete Srbije za 17. mart.

 

Tim okupljanjem biće obeležen ulazak u peti mesec štrajka, koji je, kako navode Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS), najduži u istoriji srpske prosvete.

"Štrajk prosvetnih radnika se nastavlja i neće biti prekinut sve dok ministar Srđan Verbić ne postupi po Zaključku vlade od 27. januara 2015. godine i potpiše Poseban kolektivni ugovor sa svim sindikatima i aneks Sporazuma o rešavanju spornih pitanja", kaže se u saopštenju.

USPRS i SRPS tvrde da imaju znatno više članova od ostalih sindikata i da se štrajk nastavio u 700 od 1.000 škola, koliko je štrajkovalo kada su svi sindikati bili jedinstveni.

Kako se ističe u saopštenju, to obavezuje ministra da odmah nastavi pregovore, kako bi se došlo do sporazuma prihvatljivog za obe strane.

"Time što se (može biti) naljutio i zaćutao, ministar narušava osnovno načelo demokratije o poštovanju volje većine", dodaju sindikati.

Prosvetari koji su najavili veliki protest za 17. mart, traže potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora i garancije da će se njihov materijalni položaj poboljšati do kraja 2015. godine.

Ministarstvo prosvete poslalo je dopis da se nastavnicima i svim zaposlenima u školama, koji su u zakonskom štrajku, umanji zarada od 19. februara. Kako su naveli, prosvetari u štrajku neće imati pravo na punu platu za vreme provedeno u štrajku.

Prosvetari kažu da Ministarstvo nema pravo to da uradi i da je to vrsta pritiska da se prekine štrajk. Nezadovoljni su i što ih, kako kažu, ministar ne poziva da potpišu Poseban kolektivni ugovor.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika rekla je za “Novi dan” televizije N1 da su sa Ministarstvom prosvete prvo vodili “jalove pregovore” tri meseca, da bi zatim bili ucenjivani da potpišu Poseban kolektivni ugovor, a na kraju i diskriminisani, jer je Poseban kolektivni ugovor potpisan samo sa pojedinim sindikatima prosvete, ali ne i sa njima.

“Ministar je rekao da Poseban kolektivni ugovor važi za sve, a pet dana posle je tu izjavu povukao. Preti da će smanjiti plate onima koji su u zakonskom štrajku. Mi smo već siromašni. Kome odgovara da učitelj bude siromašan i da više ne bude autoritet”, upitala je Janković.

Ako je ovo stav Vlade, onda smo u velikom problemu, ako je Verbić ovo uradio samoinicijativno onda Vlada treba njime da se bavi, poručila je ona.

Janković kaže i da Unija sindikata prosvetnih radnika traži iskrene garancije da će se materijalni položaj prosvetara poboljšati do kraja 2015. godine, a da će tokom 2016. biti formirani pravi, a ne fingirani, platni razredi.

Trenutno je u štrajku 50.000 zaposlenih u prosveti, u 700 škola širom zemlje. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije najavili su za 17. mart veliki protest ispred Ministarstva prosvete.

 

Izvor: N1