Sindikati napustili Radnu grupu za izradu ZOR, sutra odluka o protestima

10.07.2014.

Reprezentativni sindikati su nakon sastanka o izmenama Zakona o radu, najavili da će verovatno sutra doneti odluku o protestima

 

 

Sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajović rekao je da su predstavnici dva reprezentativna- SSSS i Ujedninjenih granskih sindikata "Nezavisnost", bili danas na sednici Radne grupe za izradu izmena Zakona o radu, ali su je napustili jer nisu mogli da prihvate nove ponude Ministarstva rada.

Po rečima Mihajlovića, za sindikate su neprihvatljivi ponuđeno rešenje za prošireno dejstvo koletivog ugovora, i to što je Ministarstvo rada ostalo pri stavu da se plate smanjuju, iako sindikati insistiraju da plate nisu predmet razgovora o izmenama Zakona o radu.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) "Nezavisnost", Branislav Čanak rekao je agenciji Beta da je "skoro izvesno" da će narednih dana biti doneta odluka o organizovanju protesta radnika zbog neprihvatljivih izmena Zakona o radu.

"Izmene koje se odnose na primenu proširenog dejstva kolektivnog ugovora, koje je predložio premijer Srbije Aleksandar Vučić, nisu prihvatljive za reprezentativne sindikate", kazao je Čanak.

Obnavljanje rada Radne grupe za izmene Zakona o radu sinoć su, nakon sastanka s premijerom, najavili ministar za rad Aleksandar Vulin, predsednici reprezentativnih sindikata Ljubisav Orbović i Branslav Čanak, i predsednik Unije posldavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je rekao da smatra da postojeneke šanse da se na sastanku Radne grupe dodje do rešenja u vezi sproširenim dejstvom kolektivnog ugovora, i ukazao da sindikati neće odustati od toga da "zarade ne mogu u ovom momentu biti tema razgovora".

 

Izvor: Beta, B92