Radnici 14. oktobra: Sedećemo i mi na stiroporu

07.07.2014.

Radnici Industrije mašina i komponenata "14. oktobar" povorkom kroz grad nastavili su jutros protest.

 

 

Radnici protestuju zbog kašnjenja minimalnih plata, neuposlenosti fabrike i nesprovođenja ranije dogovorenog socijalnog programa. Protest je počeo 25. juna.

Ispred zgrade Gradske uprave radnici su sačekali da li će im se obratiti gradonačelnik i obavestiti ih da li je dogovoren razgovor s predstavnicima nadležnih ministarstava.

Predstavnici fabričkih sindikata su preneli poruku gradonačelnika Dragog Nestorovića da novih informacija nema, što su okupljeni dočekali negodujuću, duvajući u trube i predlažući da su uđe u zgradu Gradske uprave.

Potom su se vratili u fabriku i najavili da će sutra u povorci do filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, jer im zdravstvene knjižice nisu overene od 1. jula.

Predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Ljubiša Velimirović kazao je da će sindikat razmotriti mogućnost da zaposleni počnu sedeći protest ispred Gradske uprave.

On je dodao da, pošto je "na stiroporu sedeo i sadašnji predsednik Srbije", to je "jedno od demokratskih sredstava protesta".

Uz podsećanje na prošlonedeljno saopštenje Gradske uprave da je IMK "14. oktobar" ugovorio posao od 300.000 evra, Velimirović je pokazao odluku Izvršnog odbora preduzeća da se zaposleni upućuju na plaćeno odsustvo.

"Rešenjem Ministarstva privrede koje je poslovodstvo dobilo za plećeno odsustvo 750 radnika, među kojima je većina, odnosno 617 onih koji su se izjasnili za socijalni program. Poslovodstvo je, međutim, sada donelo odluku da idu svi", kazao je Velimirović.

U "14. oktobru", koji je u većinskom državnom vlasništvu i u postupku je restrukturiranja, ima 1.550 radnika, kojima se duguje 18 plata iz 2012. i 2013. godine, dok im u ovoj godini kasne minimalci koje su im ranije obećeli nadležni.

 

Izvor: Beta, B92