Štrajk upozorenja u Krušiku

07.07.2014.

U vojnoj fabrici Krušik u Valjevu održan je danas jednočasovni štrajk upozorenja u organizaciji Samostalnog sindikata i sidikata Nezavisnost. "Osnovni zahtevi upućeni menadžmentu te vojne fabrike su povećanje uposlenosti i ukidanje minimalca", rekao je predsednik Nezavisnosti u Krušiku Milan Plavšić.

 

On je rekao da novo rukovodstvo nije ispunilo ništa od obećanja, pa su sindikati bili prinuđeni da organizujemo štrajk upozorenja, koji je, kako je ocenio, "protekao bez problema".

Plavšić je rekao da je poslednja isplata bila majska akontacija minimalnih zarada, koje se kreću od 25.000 do 30.000 dinara, zavisno od dužine minulog rada zaposlenih.

Krušikovi radnici očekuju i poteze Nadzornog odbora te fabrike, kao i potvrdu navodne posete ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića najavljene za 10. jul.

U Krušiku je zaposleno 1.236 radnika, a novi direktor Mladen Petković,koji je dužnost preuzeo 3. januara, je ranije u intervjuu za internet novine Kolubarske, rekao da otpuštanja radnika neće biti, kao i da će ugovoreni poslovi u 2014. doneti i nova radna mesta.

Dug najveće valjevske fabrike na početku godine bio je 4,4 milijarde dinara, od čega se najviše duguje državi za neplaćene poreze, dok je račun u blokadi od novembra 2011. godine za 1,4 milijardu dinara.

Bivši direktor Krušika Jovan Davidović, koji je u toj fabrici proveo tri decenije, krajem maja dobio je otkaz zbog toga što je, po "svedočenju jednog radnika", zaposlene podstrekivao na štrajk.

 

Izvor: Beta, B92