Vulin: Država vidi poslodavce i sindikate kao deo sebe

06.07.2014.

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da država Srbija ne vidi sindikate i poslodavce kao svoje protivnike, već kao deo sebe.

 

Vulin je najavio da će izmene Zakona o radu vrlo brzo biti donete.

"Čeka se još samo mišljenje Socijalno-ekonomskog saveta o nacrtu tog dokumenta", rekao je Vulin novinarima u Kanjiži i naglasio da vlada ulaže velike napore da "nepomirljivo pomiri i da se dođe do najboljeg rešenja" kad je reč o Zakonu o radu.

Napominjući da očekuje da će i Socijalistička partija Srbije i njen predsednik Ivica Dačić glasati za to zakonsko rešenje, jer je, kako je rekao, ono dobro, Vulin je naglasio da Zakon o radu mora da bude donet kako bi na najbolji način bilo regulisano tržište rada.

"Moramo da obezbedimo da se mlađi svet nekako zaposli", kazao je on i dodao da će se nastojati da se i oni koji su pred penzijom, a bez posla, lakše zaposle i dočekaju tu penziju.

Vulin je napomenuo da su predloženim izmenama predviđeni mnogobrojni novi instituti poput obračunskoj listića, koji radnik dobija na kraju meseca i koji će biti javna isprava.

Prvi put posle 14 godina, kako je objasnio, radnik će postati vlasnik svoje zarade jer, kako je dodao, "ne možete da mu je ne isplatite - zarada postaje menica, a poslodavac tako daje menicu".

Ministar je istakao i da na taj način radnik kojem poslodavac duguje zaradu neće morati da ide u sud ili da traži advokata zbog toga, nego je dovoljno samo da izvršitelj u sudu dostavi dokaz da mu poslodavac duguje platu i račun će biti blokiran, a novac vraćen radniku.

Ocenjujući da se često u raspravi o zakonu o radu to posmatra kao "da smo u nekakvim rovovima", Vulin je rekao da su u tom pogledu država i ostali učesnici delovi jedne celine i dodao da je posao poslodavca i sindikata da se dogovore o zakonu o radu, a da država arbitrira onda kad to bude potrebno.

Oni koji vode državu preuzeće političku odgovornost za donošenje zakona o radu, rekao je Vulin i dodao da će Vlada Srbije učiniti sve da u što skorije vreme bude doneto najbolje rešenje.

"Hoćemo da Srbija bude bolje organizovana zemlja, da se u njoj zna koja su prava radnika i kakve su obaveze poslodavaca", poručio je Vulin, napominjući da se mora znati i to šta je sindikalna borba, a šta njena zloupotreba, kao i to šta je privredna aktivnost, a šta izrabljivanje radnika.

Vulin je prisustvovao državnom takmičenju vatrogasnog podmlatka, koje je u Banji Kanjiža okupilo više od 450 dece, uzrasta od šest do 14 godina iz cele Srbije.

 

Izvor: Tanjug, B92