Sindikati: Sastanak sa Vučićem efikasan, sednica SES-a naredne sedmice

01.07.2014.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) "Nezavisnost" Branislav Čanak ocenio je da je današnji sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem bio efikasan i ocekuje da sednica Socijalno ekonomskog saveta (SES) bude održana naredne sedmice.

 

Čanak je posle sastanka sa premijerom rekao da je dogovoreno da dva ministra sve primedbe i predloge "upakuju u pravnu formu", kako bi bili razmatrani na toj sednici.

Na sastanku sa premijerom, koji je trajao pola sata, Čanak kaže da su on i lider Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović još jednom predočili da bi bilo loše ukinuti prošireno dejstvo kolektivnih ugovora, jer time ne bi preterano bolje bilo "biznis zajednici", a sindikati bi, tvrdi, izgubili mnogo.

Prema njegovim rečima, na sastanku je razjašnjeno koje bi bile posledice po sindikate, a koji benefiti za poslodavce usled ukidanja proširenog dejstva kolektivnih ugovora.
"Ukidanjem proširenog dejstva kolektivnih ugovora ukinulo bi se i kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog", rekao je Čanak, dodajući da bi se tako pravio veliki lom, a da ne bi bilo nikakve vajde.    

"Ako se oko toga dogovorimo sve ostalo rešavaćemo u hodu", rekao je Čanak, navodeći da bi od velike koristi moglo da bude održavanje javne rasprave koja bi trajala nekoliko dana.

Premijer Vučić izjavio je da je sastanak sa predstavnicima sindikata o predlogu zakona o radu bio efikasan i dodao da je i dalje problem prošireno dejstvo kolektivnog ugovora.

"Da li ćemo u naredna tri dana uspeti da dođemo do kompromisa ili ne, videćemo, ali taj zakon mora da bude moderan, ozbiljan i odgovoran, tako da omogući pristup investitorima, ali da ni u kakvom slučaju ne bude protiv radnika", rekao je danas Vučić na konferenciji za novinare posle zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade Mađarske.

On je naveo da zemlja mora da se reformiše i da zato mora da se preuzmu teški potezi sa kojima se mnogi ljudi neće složiti.

"U našoj zemlji je nažalost uvek najviše protivnika odlukama koje su bile najbolje, najvažnije i najznačajnije za zemlju, ali bez obzira na to, Vlada će svoje odluke donostiti", rekao je Vučić.

On je dodao da će "neke druge odluke biti donete danas na popodnevnoj ili večernjoj sednici Vlade".

Sastanku je premijera sa sindikalcima prisustvovao je i ministar rada Aleksandar Vulin.

On je pre dva dana izjavio da će novi zakon o radu biti donet do polovine jula i da očekuje da će sednica Socijalno-ekonomskog saveta biti održana što pre, "kako bismo sa sindikatima i poslodavcima poslednji put suočili suprotstavljene argumente i doneli konačnu odluku".

 

Izvor: Tanjug