Vulin: Verujem u kompromis u vezi sa izmenama Zakona o radu

26.06.2014.

Ministar za rad rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da očekuje da će sednica Socijalno-ekonomskog saveta (SES) biti održana što pre, da će na njoj biti suočeni svi sporni argumenti u vezi izmena Zakona o radu i na osnovu toga biti doneta konačna odluka.

 

Vulin je novinarima u Beogradu rekao da bi tokom dana trebalo da dobije informaciju kada će biti održana sednica tog tela.
"Na toj sednici pokušaćemo da još jednom sa sindikatima i poslodavcima sagledamo poslednji put stavove i jednih i drugih i da na osnovu toga prelomimo", rekao je Vulin.

On je naveo da bi sednica SES-a trebalo da se održi i zbog toga da se bi se donela odluka o visini minimalne cene rada .
"Ne verujem da će biti nekih odlaganja. Nije Socijalno-ekonomski savet zakonska kategorija koja mora da donese to mišljenje, ali Vlada Srbije ima poštovanja prema socijalnim partnerima i zato hoćemo da saslušamo njihovo mišljenje. Verujem u kompromis i u mogućnost da se nađe najbolje zajedničko rešenje", rekao je Vulin.

On je dodao da ne veruje da je moguće da sindikati i poslodavci budu u potpunosti zadovoljni ovim zakonom, ali da osim onih koji rade, treba misliti i o onima koji tek treba da se zaposle, ali i na one koji su pri kraju svog radnog veka.
"Ovo su izmene Zakona o radu, a ja bih bio najsrećniji da možemo da pišemo zakon od početka, ali nažalost, zbog brzine ali i otpora među socijalno-ekonomskim partnerima nismo bili u poziciji da radimo od nule", rekao je Vulin.

Ministar je rekao da je jedna od ključnih tačaka oko koje socijalni partneri ne mogu da postignu saglasnost prošireno dejstvo kolektivnih ugovora i da ne bi bilo dobro da se ta tema izbegava.
"Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta očekujem da se argumenti suoče i da na osnovu toga donesemo konačnu odluku", poručio je Vulin.

 

Izvor: Tanjug