Vulin: Sindikati znaju koji je predlog zakona u pitanju

25.06.2014.

Ministar za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Aleksadnar Vulin poručio je danas predstavnicima sindikata da vrlo dobro znaju koji je predlog Zakona o radu aktuelan, jer se takav predlog nalazi i na sajtu tog ministarstva i na sajtovima sindikata.

 

Vulin je tako odgovorio novinarima u Centru za porodični smeštaj u Beogradu na pitanje koliko predloga Zakona o radu postoji i o kojim predlozima se raspravlja, dodavši da nema potrebe da ministarstvo i sindikati komuniciraju preko medija.
"Ja sam u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima sindikata, radne grupe su sastavljene od predstavnika ministarstava, reprezentativnih sindikata i poslodavaca. Na sajtu sindikata se nalazi predlog zakona koji je identičan predlogu zakona koji se nalazi na sajtu ministarstva, oni vrlo dobro znaju šta je predlog, kao što i mi znamo šta je predlog", rekao je Vulin.

Upitan da li će ispuniti zahtev predstavnika sindikata da se sa njima sastane i da na tom sastanku prisustvuje i premijer Srbije Aleksandar Vučić, Vulin je odgovorio da će se sastanak svakako održati, ali da ne može da govori u Vučićevo ime.
"Sastanak ćemo imati, i opet kažem, ne moramo preko medija o tome. U ime premijera ne mogu da odgovorim kada će imati vremena, ali kao što znate nijedan socijalno-ekonomski savet nismo održali bez premijera", podsetio je ministart.

On je poručio i da je predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak mogao lično da ga pozove.

Vulin je objasnio da je Socijalno-ekonomski savet veoma važan, ali ne i nužan da bi Zakon o radu bio donet odnosno ne postoji zakonska obaveza o sazivanju pre usvajanja zakona.

Na pitanje da li se ukida kolektivno pregovaranje u predlogu Zakona o radu Vulin je objasnio da je to nemoguće ukinuti, pozivajući novinare da povedu računa o terminima koje koriste prilikom izveštavanja.
"Sindikati ne mogu da se ukinu, zašto bi se sinidkati ukinuli. Bio bih zahvalan svima koji se bave ovom temom da vode računa o terminima, jer može biti uznemirujuća. Kada kažete da se ukida kolektivno pregovaranje, to znači da ukidate mogućnost, ne za prošireno dejstvo što je glavni spor u donošenju ovog zakona, nego da ukidate kolektivno pregovaranje kao instituciju", objasnio je Vulin.

"Kolektivno pregovaranje je nemoguće ukinuti, ali je moguće ukinuti ili neobezbediti mogućnost proširenog dejstva kolektivnog ugovora", rekao je ministar za rad i podsetio da je predlog da se ukida prošireno dejstvo, ali da će se o tome još razgovarati.

Vulin je ponovio da će država "prelomiti" po tom pitanju, podsetivši da se Zakon o radu ne piše samo za one koji rade, već i za one koji tek treba da dobiju šansu.
"Zakon će biti brzo donet zato što mora biti brzo donet", naglasio je Vulin i rekao da bi bio srećan "da ispočetka napiše novi zakon sa sindikatima i poslodavcima, ali da to nije moguće, jer za to nema vremena".

Odgovarajući na pitanje Demokratske stranke koja je više puta zatražila odgovor zašto nema javne rasprave o Zakonu o radu, Vulin je rekao da je zakon transparentan i da se već pet meseci javno raspravlja o predlogu tog zakona, kao i da su poslodavci i sindikati davali svoje primedbe.
"Koliko sam primetio ovi iz Demokratske stranke se ljute i zbog termina, meni je jako žao što FIFA nije mogla da se usaglasi sa našim socijalno-ekonomskim savetom, da pomerimo prvenstvo, to bi bilo korektno sa naše strane. Glavna primedba koju sam čuo je da se ometa odmor pojedinih i da se ometa gledanje fudbalskog prvenstva, stvarno mi je žao...zakon je vrlo transpranetan", naglasio je Vulin.

Vulin je objasnio da će argumenti obe strane, odnosno i sindikata i poslodavaca, uticati na to kako će država "prelomiti".
"Ono što je sigurno je da država mora da vodi računa i o sindikatima i o poslodavcima", istakao je on.

Prema njegovim rečima, ovaj predlog zakona je "deo velike slagalice" sa još zakonom o privatizaciji, stečaju...

On je, takođe, rekao da je cilj ove vlade zapošljavanje, a ne otpuštanje radnika.

 

Izvor: Tanjug