Čanak: Reakcija sindikata biće burna

23.06.2014.

Lider Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak tvrdi da taj sindikat nije saglasan sa predlozima izmena i dopuna Zakona o radu.

 

Čanak je najavio za sredu zajedničku sednicu rukovodstva svog i Saveza samostalnih sindikata Srbije, kako bi raspravljali o tom pitanju, i uverava da će, ukoliko izostane zajednički stav, reakcija njegovog sindikata "biti burna".

On je negirao da su sa sindikatima usaglašena sva pitanja izmena i dopuna Zakona o radu, osim proširenog dejstva kolektivnog ugovora, i dodao da su činili velike ustupke po drugim pitanjima, ali da su, tvrdi, prevareni.

Čanak je rekao i da su premijer (Aleksandar) Vučić i (ministar rada Aleksandar) Vulin u razgovoru sa sindikatima rekli da potpuno razumeju njihove zahteve, ali je uveren da su na premijera prilikom posete Berlinu izvršeni pritisci u pravcu restriktivnijeg zakona o radu.

I mimo toga da li je pritisaka bilo, Srbija, prema njegovim rečima, ne može da se poredi sa Nemačkom.

On, naime, smatra da novi Zakon neće doneti prava radnicima kakva imaju u zemljama razvijenog kapitalizma, jer Srbija, kako je rekao, ide na sasvim drugu stranu, ka privredama kakve imaju Bangladeš, Vijentm, Južna Azija.

"Tamo neškolovana radna snaga bez ikakvih prava za dva dolara dnevno proizvodi "najk" patike za koje posle 15 ljudi uzme procenat od Vijetnama do američkog tržišta", rekao je Čanak novinarima u pauzi 14. ekonomskog samita u beogradskom hotelu "Metropol".

Čanak je rekao da očigledno postoje interesi koji su iznad interesa građana i radnika, te da su ti interesi pobedili u ovom pitanju, o čemu, po njemu, govori i najavljena brzina usvajanja zakona, i bez socijalnog dijaloga.
"Burnu reakciju" Čanak najavljuje "ako ni zbog čega drugog, ono zbog toga jer se praktično ukida kolektivno pregovaranje, zbog čega sindikati i postoje".

Upitan kada će biti održana najavljena sednica Socijalno-ekonomskog saveta, prvi sindikalac "Nezavisnosti" je rekao da je mislio da je po zakonu on zadužen za njeno zakazivanje, ali se ispostavilo, kako kaže, da tu sednicu zakazuje kako kome padne na pamet.
"Očekujem da će, valjda, biti direktan prenos na tv-u, pa ću gledati tu sednicu", ironično je primetio Čanak.

 

Izvor: Tanjug