Konfederacija slobodnih sindikata: Štrajkovi i protesti zbog izmena Zakona o radu

20.06.2014.

Konfederacija slobodnih sindikata smatra da predložene izmene Zakona o radu uvode "robovlasnički" sistem i najavljuju mogućnost štrajkova i protesta ukoliko taj zakonski predlog uđe u proceduru za usvajanje.

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović rekao je na današnjoj konferenciji za novinare, da se predloženim izmenama Zakon o radu menja u oko 150 članova, od čega je 70 odsto odredbi usmereno ka umanjenju prava radnika.

Predloženim zakonskim izmenama poslodavac će moći da produži radnove vreme duže od osam sati, kao i mesto rada i rasporeda radnog vremena kako njemu odgovara, bez obaveze da svoju odluku obrazloži, ukazao je Cvetanović.

Prema njegovim rečima, poslodavac će moći sam da menja ugovorenu zaradu, bez obaveze da obrazloži, a takođe neće morati ni da plati prekovremene sate.

Novim zakonskim predlogom uvodi se rad na određeno vreme dve ili tri godine, u određenim slučajevima i duže, bez obaveze poslodavca da radnika primi "za stalno", ukazao je on i dodao da ukoliko radnik postane tehnološki višak ili je pred penzijom, otpremnina će mu biti smanjena.

Nije dobro ni to, kako je naveo, što se zakonom priznaje samo minuli rad kod sadašnjeg poslodavce, a ne ukupni radni staž, kao i ukidanje plaćanja smenskog rada, upućivanje radnika da radi kod drugog poslodavca i otkazivanje ugovora o radu bez ikakvog obrazloženja.

Cvetanović je naveo i da će, prema predloženom zakonu, novčana primanja zaposlenih biti smanjena, kolektivni ugovore prestati da važe u roku od šest meseci posle usvajanja zakonskih izmena, a rad sindikata praktično biti ukinut.

Ovaj sindikat insistira na javnoj raspravi o predloženim izmenama Zakona o radu, koju vlada uporno izbegava, iako je na to obavezuje i Zakon o javnoj upravi i Poslovnik o radu vlade.

Cvetanović je naglasio da ovakve izmene Zakona o radu traže strani investitori, mada ni približan nemaju na snazi u svojim domicilnim zemljama, dok domaći poslodavci ne uviđaju da im na duži rok takav zakon uopšte neće odgovarati.

U radu današnje konferencije učestvovali su predsednici Sindikata Radnika EPS-a Milan Đorđević, Sindikata PTT Srbije Aleksandar Pavlović, Sindikata Telekoma "Srbija", Miroslav Joksimović i Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije, Dragan Bisenić.

Oni su ukazali da je Konfederacija slobodnih sindikata, kojoj pripadaju njihove sindikatlne organizacije, 2010. godine zvanično dokazala svoju reprezentativnost, pa stoga zahtevaju da se direktno uključe u socijalni dijalog o izmenama Zakona o radu.

 

Izvor: Tanjug