Vulin: Poslednju reč o ZOR daće skupština, ali ćemo slušati reč Socijalno-ekonomskog saveta

09.06.2014.

Skupština Srbije će dati zadnju reč kada se radi o Zakonu o radu , ali će se slušati i reč socijalno-ekonomskog saveta, sindikata i poslodavaca, izjavio je danas ministar za rad, zapošjlavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

 

"Ni socijalno-ekonomski savet, ni učesnici socijalnog dijaloga ne mogu da preuzmu ulogu skupštine. Ne možemo mi da odlučimo sami šta je dobro, a šta je loše, skupština je ta koja daje zadnju reč, ali ćemo slušati i reč socijalno-ekonomskog saveta, i sindikata i poslodavaca", rekao je Vulin na konferenciji za novinare.

Ukazujući da ima nesuglasica, on je istakao da će se truditi da se nađe najmanji zajednički imenitelj.

Prema njegovim rečima, sindikati ne žele da razgovaraju o proširenom dejstvu kolektivnog ugovora i o bilo kakvim promenama kada su nadoknade u pitanju dok poslodavci ne žele da razgovaraju o tome da se nadoknade ostave na potpuno isti način, i ne žele da razgovaraju o tome da prošireno dejstvo kolektivnog ugovora bude predviđeno zakonom.
"Imate potpuno suprotstavljene stavove gde će država na kraju morati da presudi. Moraće da kaže šta država smatra višim interesom", rekao je Vulin objašjnavajući da predlog zakona o radu ima više od 200 članova, a da se ova pitanja tiču oko deset članova.

On je istakao da su svi upoznati sa tim problemima, ali da svi imaju svoje stavove, nekad pozitivne, nekad negativne.

Kada je reč o kolektivnom pregovorima, on je istakao da je to važna institucija sindikalne borbe. Ipak, kako je rekao, ona je pokazala i svoje lošije strane.
"Mi smo dali veoma elegantan predlog kojim se izlazi u susret i sindikatima i poslodavcima, a gde se obezbeđuje da većina preduzeća bude pod dejstvom proširenog kolektivnog ugovora, ali da se to ne reguliše zakonom već na drugi način". rekao je Vulin.

On je istakao da se socijalno-ekonomskom savetu posvećuje velika pažnja i sa velikim poštovanjem se govori o njemu.
"Socijalno-ekonomski savet će u narednih nekoliko dana, kada ga zakaže predsedaajući biti u poziciji da kaže šta misli o konkretnom predlogu i da da eventualne primedbe na njega", rekao je Vulin.

 

Izvor: Tanjug