Sednica SES-a za finalni dogovor o Zakonu o radu

07.06.2014.

Predstavnici sindikata i poslodavaca očekuju da bi sednica Socijalno ekonomskog saveta (SES) mogla da se održi u drugoj polovini meseca i da će se nakon usaglašavanja stavova članova tog tela postići rešenje za problematične odredbe u predlogu Zakona o radu kako bi on u skupštinkoj proceduri bio u predviđenim rokovima.

 

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da je najrealnije da se sednica SES-a održi posle 20. juna, a da su najproblematičnija pitanja kolektivnih ugovora i zarada, o kojima će se, kako veruje, postići saglasnost na sednici.
"Oko toga ne bi smelo da bude neke trgovine jer su to suviše ozbiljna pitanja. Nadam se da ćemo doći do rešenja sa ministrom rada i na sednici Saveta i da će ovaj zakon biti takav da će otići u parlament a da pritom nema konflikta između poslodavaca i sindikata, i predstavnika vlade“, očekuje Orbović.

On je naveo da se oko ostalih instituta o kojima se razgovaralo, odnosno rad na određeno, otpremnine, uslovi za davanje otkaza došlo do približavanja stavova, i da ako nema kolektivnih ugovora, onda nema ni dijaloga.
"Ako nema kolektivnog ugovora, onda nema ni dijaloga, pa se onda gubi smisao oko mnogih stvari i moramo se vratiti na početak borbe kako će se uređivati odnosi između zaposlenih i poslodavaca u Srbiji“, rekao je Orbović.

Orbović je poručio da ne sme doći do smanjenja zarada i da je to za sindikate neprihvatljivo.

Kako je rekao, u predlogu zakona odnosno nacrtu zakona o radu problematično je i to da se otpremnine za odlazak u penziju smanjuju sa tri na dve prosečne zarade, da se minuli rad isplaćuje samo kod poslednjeg poslodavca, noćni i smenski smanjuje se za 26 odsto, navodi Orbović.

Kada je u pitanju prošireno dejstvo kolektivnih ugovora, Orbović smatra da bi rešenje bilo ulazak Privredne komore Srbije u SES i da komora bude pregovarač budući da je veliki broj firmi član PKS.

Orbović ukazuje da nije dobro što se ne održava javna rasprava jer ona, kako je rekao, može da praktično unese samo jedan novi kvalitet i mogućnost da se stručna javnost uključi i da neke od sugestija i mišljenja.Sindikati su, kako je rekao, predložili da budu organizatori i da snose troškove održavanja rasprave, a konačnu odluku o tome daće vlada.

Ipak, Orbović kaže da je optimista i da ne bi učestvovao u SES-u i razgovarao i pregovarao da se ne nada rešenju. "Ubeđen sam da možemo i da ćemo doći do rešenja“, rekao je Orbović.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković smatra ipak da nije za očekivati da sindikati i poslodavci oko svega postignu saglasnost jer su i njihovi zahtevi različiti. "Mi smo tražili od samog početka da se napravi potpuno novi zakon koji bi podsećao na zakon EU, a ovaj zakon je ipak zakon ispravljen iz nekog samoupravnog perioda i on sadrži mnoge odredbe koje nisu primerene situaciji u kojoj se nalazi naša privreda“, ukazao je Atanacković.

Kako je rekao, maksimum onog što se moglo je dogovoreno, ali će ipak konačnu ocenu i odluku dati vlada.

Kako je rekao, pre nekoliko dana poslodavcima je stigao predlog zakona a sednica SES-a mogla bi da se održi nakon nedelju dana od toga kako bi se članovi o tome izjasnili.

Budući da su predstavnici sindikata na konferenciji Međunarodne organizacije rada u Ženevi, sednicu, prema mišljenju Atanackovića, nije moguće održati pre 16. juna.
"Mislim da će kada zakon prođe sednicu SES-a, odmah ići u skupštinu i u zavisnosti od njenih mogućnosti do kraja juna zakon bude usvojen, kad je i bio rok, a ako ne tada, onda početkom jula", rekao je Atanacković.

Govoreći o spornim stvarima u zakonu kakvo je prošireno dejstvo kolektivnih ugovora, on je rekao da bi poslodavci iz različitih grana mogli time da budu oštećeni, jer bi im se tako nametalo nešto sa čime se ne slažu.

Što se tiče minimalne zarade, složili su se da se ona utvrđuje jednom godišnje i da jedini pokazatelj bude rast cena na malo. Do sada je, kako je kazao, minimalna zarada rasla brže nego BDP, a ukoliko privreda ne radi, nemoguće je povećavati plate.

Atanacković je podsetio da su poslodavci opterećeni nametima i da su lokalne samouprave enormno podigle poreze na imovinu, a da je ovih dana paušalcima stiglo na naplatu plaćanje poreza koji je od 50 do 150 posto veći nego što je bio ranije.
„Očekujem da vlada reaguje i da izjednači uslove poslovanja jer ne mogu opštine da naplate onoliko novca koliko im treba“, rekao je on.

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao je početkom nedelje da je Predlog Zakona o radu spreman i da očekuje da se članovi Socijalno-ekonomskog saveta uskoro izjasne o njemu.
"Kada se članovi Saveta izjasne o njemu, on može da ide u skupštinsku proceduru. Radne grupe su radile, postignut je visok nivo saglasnosti oko nekih tema, ali oko nekih nije postignuta saglasnost i to je nešto što je prirodno", rekao je Vulin i dodao da je novi zakon pravljen "tako da odgovara svima".

Ministar je precizirao da je saglasnost najteže postići oko proširenog dejstva kolektivnih ugovora i načina određivanja minimalne zarade.

 

Izvor: Tanjug