Budžet ipak nejak za zdravstveno?

15.01.2014.

Krstić je rekao da nije formalno dobio predlog ministra privrede Saše Radulovića o tome da zdravstveno osiguranje ide na teret budžeta umesto na teret poslodavca, ali da iz onoga što je pročitao u medijima ne vidi način na koji bi se taj novac u budžetu nadomestio u trenutnoj finansijskoj situaciji.

"Ne mislim da je uputno razgovarati o tome kako da se smanje prihodi budžeta, a da nemamo spreman odgovor na kom mestu na siguran način možemo te prihode da nadomestimo", rekao je Krstić novinarima. 

On je kazao da se o poreskoj reformi razgovara i da će se tek razgovarati, da tu ima mnogo predloga i dodao da ne želi da se izjašnjava o tom jednom pojedinačnom predlogu. 

Prema rečima Krstića, u prespektivi od narednih nekoliko godina videće se kako na najadekvatniji način prilagoditi poreski sistem tako da bude stimulativan za privredu. 

On je dodao da razume iz kog ugla Radulović govori, ali da se radi o sveobuhvatnom pitanju kome ne treba pristupati na paušalan način.

 

Slavica Đukić Dejanović: Zdravstvo košta

Svaki ministar zdravlja želi da proširi prava osiguranika kako bi svi imali potpunu zdravstvenu zaštitu, ali se prethodno mora raditi na povećanju finansijske discipline oko naplate doprinosa, rekla je ministarka Slavica Đukić Dejanović. 

"Zdravstvo košta. Sve je moguće ako ima novca za ono što zdravstvo treba da uradi. Zato moramo imati oštrije mere za one koji ne plaćaju doprinose, jer samo tako se mogu povećati prava osiguranika", rekla je Đukić Dejanovićeva, povodom akcionog plana Ministarstva privrede da bi svi građani trebalo da imaju zdravstveno osiguranje, bez obzira na status i da li poslodavac uplaćuje doprinose. 

Ona je novinarima u Užicu kazala da je sa ministrom poljoprivrede Draganom Glamočićem postigla dogovor da je potrebno stimulisati pre svega poljoprivrednike da osiguraju svoja domaćinstva, a da za uzvrat dobiju veća prava. 

"Poljoprivrednici nemaju bolovanje u slučaju bolesti ili povrede ,kao svi mi ostali i tu imamo jedan vid diskriminacije prema njima. Zato je bitno da uplaćuju doprinose kako bi proširili svoja prava", rekla je ministarka zdravlja.

Izvor: Tanjug