Ukida se doprinos za zdravstveno?

14.01.2014.

Ministarstvo privrede će predložiti Vladi Srbije da se ukine doprinos za zdravstveno osiguranje. Lečenje bi u tom slučaju finansiralo iz budžeta, piše Danas.

List navodi da se upravo to krije iza nedavne izjave ministra privrede Saše Radulovića da bi svi građani Srbije trebalo da budu zdravstveno osigurani, bez obzira na to da li im poslodavci uplaćuju zdravstveno osiguranje ili uopšte nemaju posao.

Savetnik u Ministarstvu privrede Aleksandar Stevanović kaže da je plan Ministarstva da se poslodavci rasterete plaćanja doprinosa za zdravstvo i, samim tim, overavanja zdravstvenih knjižica, a da se građani reše problema sa kojim se mnogi danas suočavaju - da ne mogu da se leče o trošku države, jer im njihovi poslodavci nisu uplatili doprinose.

Pitanje koje se odmah postavlja je gde će država naći novac za ovaj plan? Odgovor je - u drugom porezu. 

Kako je Stevanović rekao za list Danas, istovremeno sa ukidanjem zdravstvenog doprinosa, država bi poreskom reformom podigla porez na zarade i promenila način njegovog plaćanja. Međutim, pošto bi, ako se usvoji Radulovićev plan, za besplatno lečenje bilo potrebno samo da građani pokažu ličnu kartu kao dokaz srpskog državljanstva, broj onih čiju bi terapiju plaćala država odmah bi se povećao. To je zbog toga što mnogi poslodavci danas ne uplaćuju doprinose za svoje radnike, zbog čega oni ne mogu da overe svoje zdravstvene knjižice i, posledično, moraju iz svog džepa da plate svaki pregled ili intervenciju.

To znači da bi povećanje poreza na zarade moralo da bude veće od ukinutog zdravstvenog doprinosa da bi se obezbedio novac za besplatno lečenje ovih ljudi ili bi budžetski deficit morao da poraste. Stevanović, međutim, naglašava da deficit neće trpeti. 

"Ako nas naši koalicioni partneri saslušaju do kraja, videće da deficit neće rasti, jer ćemo promeniti način plaćanja poreza na zarade i izvršiti preraspodelu sredstava. Sadašnja situacija da kažnjavamo radnike zbog toga što im poslodavci ne plaćaju doprinose je apsurdna", tvrdi Stevanović. 

Deo sveobuhvatne poreske reforme koju planira Ministarstvo privrede i koja bi trebalo da prati prebacivanje troškova za lečenje na budžet je i "značajno smanjivanje doprinosa na najniže zarade“. Tako bi, kako precizira Stevanović, poslodavci na najmanje plate plaćali samo minimalni penzijski doprinos, dok bi sa povećanjem zarada progresivno rasle i dažbine. 

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) kažu za Danas da im ministar privrede nije obrazložio kako planira da uvede zdravstveno osiguranje za sve građane, niti ih je prethodno izvestio o namerama i stavu koji je izneo.


Izvor: Danas