USAID donirao opremu Zavodu za javno zdravlje

14.05.2014.

Zavod za javno zdravlje Subotice dobio je opremu vrednu 95.000 evra nabavljenu uz pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

 

Oprema je namenjena Laboratoriji za ispitivanje poljoprivrednih proizvoda biljnog porekla pri Zavodu za javno zdravlje u Subotici.

"Sa analizama koje će raditi novoopremljena i akreditovana laboratorija, proizvođači će moći da dobiju izvozne dozvole, povećaju prodaju i otvore nova radna mesta, doprinoseći ekonomskom razvoju čitavog regiona", rekao je ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi prilikom predaje opreme. 

Kako je saopšteno, oprema, vredna oko 95.000 dolara, koristiće se za kontrolu kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz regiona, uključujući utvrđivanje prisustva pesticida. 

Novoopremljena laboratorija obavljaće analize koje potvrđuju da su proizvodi u skladu s međunarodnim standardima i standardima EU, a koje su neophodne za dobijanje izvoznih dozvola. Time će se, kako ističe USAID, omogućiti poboljšanje kvaliteta hrane u ovom području i doprineti ekonomskom razvoju regiona. 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai zahvalio je USAID-u na podršci Zavodu za javno zdravlje u Subotici, dodajući da će "zajedničke aktivnosti Subotice i susednih opština Sombor i Kanjiža, koje podržava USAID, doprineti jačanju lokalne ekonomije i veza izmedju Subotice i ovih opština. 

"Zahvaljujući laboratoriji, očekujemo značajan porast izvoza poljoprivrednih proizvoda", rekao je Maglai. 

Direktorka subotičkog Zavoda za javno zdravlje Morana Miković dodala je da će, osim što će doprineti većoj prodaji, laboratorija takodje pomoći unapređenje zdravlja ljudi iz ovog regiona.

 

Izvor: Beta, B92