Sindikati: Štrajk upozorenja 23. januara

14.01.2014.

Predstavnici sindikata održaće 23. januara u gradovima širom Srbije jednočasovni štrajk upozorenja da bi iskazali nezadovoljstvo predloženim izmenama Zakona o radu, najavio je danas predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

Ukoliko se predlog tog zakona ne povuče, ili se ne pristane na izmenu spornih odredbi, biće organizovani i masovniji protesti i generalni štrajk, rekao je Orbović Tanjugu.

On je precizirao da će štrajk upozorenja biti održan 23. januara između 11 i 12 sati, i da će mu se, osim predstavnika S S S S i UGS "Nezavisnost", priključiti i značajan broj drugih manjih sindikata.

"O tome ćemo imati više razgovora narednih dana, a posle toga ćemo nastaviti sa daljim oblicima protesta, blokadama po gradovima, sve dok ne dođe do generalnog štrajka u Beogradu i velikog protesta koji ćemo organizovati", rekao je Orbović.

On je naveo da se reprezentativni sindikati neće vratiti u pregovore o izmenama Zakona o radu, kao i da za to nisu ni dobili nikakav zvaničan poziv Radne grupe.

"Ipak, možemo razgovarati o tome kako da se ovo pitanje prevaziđe i kako da dođemo do zajedničkog rešenja. Nećemo ući u pregovore samo pro forme, prihvatićemo samo ako budemo pozvani na razgovore u vezi toga sta i kako dalje raditi", kazao je Orbović.

Kako je kazao, sindikati će nastojati "da zakon ne vidi svetlost dana" i da se otvori javna rasprava o nekom novom predlogu zakona o radu.

Prema mišljenju Orbovića, nije realno da se ispoštuju rokovi i zakon nađe u proceduri do kraja januara, kako je ranije najavljeno.

Sindikati se ne slažu sa predloženim odredbama koje se odnose na rad na određeno vreme, način isplate otpremnina, naknada za minuli rad i fleksibilne oblike zapošljavanja.

Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost zatražili su, osim povlačenja iz procedure izmena zakona o radu, i da se iz skupštinske procedure povuku predlozi zakona o privatizaciji i stečaju.

"Ti zakoni su mimo svih procedura došli do parlamenta i smatramo da to nije primereno i da nanosi veliku štetu zaposlenima u preduzecima u restrukturiranju", rekao je Orbović.

Predsednik SSSS je rekao da će, ukoliko se ti zakoni ne povuku, predstavnici sindikata u preduzećima u restrukturiranju, i njihove kolege 23. januara takođe "izaći na ulice i pokazati nezadovoljstvo".

Komentarišući primedbe da izmene Zakona ne odgovaraju sindikalnim vođama jer će izubiti privilegije, Orbović je rekao da su se sindikati isključivo bavili položajem i pravima zaposlenih, a da nije bilo reči o položaju sindikata.

"To je samo pokušaj da se loptica prebaci na neke druga polja i pokušaj stvaranja sukoba između sindikata", rekao je Orbović.

O položaju i pravima sindikata, kako je kazao, nije bilo reči i to nije bila sporna tačka u zakonu.

 

Nema kolizije među sindikatima u vezi sa ZOR

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) pozvala je Savez samostalnih sindikata Srbije, Konfederaciju slobodnih sindikata i sindikate "Nezavisnost" i "Sloga" na zajedničko delovanje prema izmenama Zakona o radu, a predstavnici SSSS saopštili su da će razmotriti taj predlog i dalji način organizovanja aktivnosti.

"Danas nam je stigao dopis iz ASNS, imaćemo sastanak i razgovarati na tu temu. U ovom momentu ne postoji razlika u stavu među sindikatima kada su u pitanju izmene Zakona o radu i videćemo da li ćemo aktivnosti voditi zajednički ili ćemo raditi u dve grupacije", kazao je Orbović za Tanjug.

On je rekao da nema nejedinstva po tom pitanju i da su stavovi sindikata po tom pitanju identični.

"Naš stav je da su predložene izmene Zakona o radu neprihvatljive i da on ne bi smeo da vidi svetlost dana.To je stav svih sindikata u Srbiji, i nadamo se da će do dogovora između sindikata doći", kazao je Orbović.

ASNS je u pozivu sindikatima na dogovor o zajedničkom delovanju u pogledu izmena Zakona o radu, navela da su te izmene i za taj sindikat neprihvatljive.

"Pored pogubnog efekta na radni, socijalni i ekonomski položaj zaposlenih, želimo da ukažemo na ozbiljnu nameru predlagača Zakona da potpuno marginalizuje sindikate, njihov rad svede na puku formalnost i praktično eliminiše svaku efikasnu mogućnost zaštite prava zaposlenih", navodi se u saopštenju ASNS.

ASNS je predložio održavanje zajedničkog sastanka predsednika svih sindikalnih centrala na kojem bi, kako se navodi, "stavili tačku na dosadašnje nesporazume, dogovorili se o toleranciji i uzajamnom nenapadanju", zauzeli zajednički stav o neophodnosti povlačenja predloga zakona iz procedure i drugim merama i aktivnostima koje se odnose na ceo set predloženih zakona uključujući i Zakon o štrajku, Zakon o privatizaciji i Zakon o stečaju.

"Samo zajedno, usaglašenim stavovima i aktivnostima možemo da se suprotstavimo i onemogućimo donošenje svih zakona koji su suprotni osnovnim interesima zaposlenih i pravu na sindikalno organizovanje i rad pa očekujem pozitivan stav i podršku kako bi ova inicijativa postala zajednička i operativna", navodi se u saopštenju ASNS.

Izvro: Tanjug