Staž radnika Resavice rešavati sa Ministarstvom privrede

11.01.2014.

Ministarstvo energetike očekuje da naredne sedmice počnu razgovori sa resornim ministarstvima o povezivanju straža rudarima "Resavice" i smatra da bi taj problem trebalo rešiti kao i za druga preduzeća u restrukturiranju.

"Naredne sedmice može se očekivati početak razgovora na koje će biti pozvani predstavnici Ministarstva privrede, Ministarstva finansija, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, sindikata i poslovodstva "Resavice"", saopštilo je danas Ministarstvo energetike.

U saopštenju se navodi da je to ministarstvo u stalnom dijalogu sa poslovodstvom i sindikatom "Resavice", ali da se problemi na koje upozorava taj sindikat ne mogu rešiti bez angažovanja drugih relevantnih ministarstava, posebno Ministarstva privrede.

"Pitanje povezivanja radnog staža rudarima "Resavice" trebalo bi da bude rešeno po istom modelu kao i za druga preduzeća u restrukturiranju, zbog čega je uloga Ministarstvo privrede ključna",

Predstavnici Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine su u petak, dodaje se dalje, već održali konsultacije u vezi "Resavice" sa Ministarstvom privrede.

U saopštenju se podseća da je ministar energetike, Zorana Mihajlović, uvek bila otvorena za razgovore sa sindikatima i nailazila na dobar prijem među radnicima u rudarskim jamama i da su svi problemi u prethodnom periodu rešavani dogovorom, a ne ultimatumima.

Na intervenciju Ministarstva energetike u 2013. godini rudarima u "Resavici" su posle sedam godina obezbeđene zdravstvene knjižice, ušlo se u reprogram plaćanja doprinosa i uspostavljena je redovnost u isplati zarada.

Na predlog tog ministarstva, Vlada je prošle godine usvojila Plan konsolidacije JP PEU "Resavica", koji predviđa pronalaženje partnera za ulaganje u perspektivne rudnike i povećanje proizvodnje uz modernizaciju opreme i poboljšanje uslova rada. Ostvarenjem ovog plana, "Resavica" će početi da posluje znatno efikasnije, a isplata zarada, uplata doprinosa, kao i investicije, neće više zavisiti od subvencija, navodi se u saopštenju.

Napominje se, takođe, da Plan konsolidacije ne podrazumeva povratak JP PEU "Resavica" pod okrilje EPS-a, jer analize rađene za to preduzeće ne pokazuju da bi to u ovom slučaju bilo racionalno rešenje.

Izvor: Tanjug