Radulović: Svi građani treba da imaju zdravstveno osiguranje

10.01.2013.

Ministar privrede Srbije Saša Radulović izjavio je danas da bi izmenama zakona trebalo omogućiti da svi građani Srbije imaju zdravstveno osiguranje, bez ozbira da li im poslodavci uplaćuju doprinose.

Ministarstvo privrede pripremilo je akcioni plan za 2014. i 2015. godinu, u kome se predlaže da svi građani Srbije imaju zdravstveno osiguranje, bez obzira na status, izjavio je Radulović.

On je istakao da je takav akcioni plan deo strategije za razvoj preduzetništva i konkurentnosti, čiji je cilj popravljaje ukupnog poslovnog ambijenta.

Radulović je dodao da zdravstveno osiguranje ne bi trebalo da zavisi od toga da li poslodavac uplaćuje doprinose.

"Radićemo na tome da zdravstvene klnjižice budu overene za sve. Stav Ministarstva privrede je da svi treba da imaju zdravstveno osiguranje, bez obzira na status, samim tim što su građani Srbije", precizirao je ministar.

Ministarstvo privrede predložilo je i da Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) direktno isplaćuje porodiljsko bolovanje, a Radulović je objasnio da nije dobra dosadašnja praksa da najpre poslodavac uplaćuje porodiljama naknadu, a da im nakon toga RZZO refundira troškove.

Izvor: Tanjug