Zakon o radu u interesu svih zaposlenih

10.01.2013.

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je danas da Zakon o radu mora da prođe i ocenio da će, ukoliko se to ne desi, cenu plaćati svi građani Srbije.

Radulović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije izjavio da je predloženi Zakon o radu u interesu svih zaposlenih i da neće doprineti smanjivanju plata.

Radulović je rekao da je taj zakon ključan za privredni rast i da ne može da se pravi samo za zaposlene u javnom sektoru, već za sve ljude.
"Zakon se ne može praviti za javni sektor, pa primenjivati na mikro i mala preduzeća," rekao je Radulović.

On je dodao da niko nije protiv sindikata i da oni treba da se vrate u pregovore o tom zakonu. 

Prema njegovim rečima, neophodan je socijalni dijalog koji može da se odvija u radnoj grupi i u javnoj raspravi, podsetivši da su sindikati izašli iz radne grupe, a potom i iz javne rasprave. 
"Zakon o radu mora da prođe," rekao je Radulović i ocenio da će ukoliko se to ne desi, cenu plaćati svi građani Srbije.

Radulović je rekao i da je predloženi zakon dobar i da svaka odredba ima svoje razloge, koji su u interesu svih zaposlenih.

On je podsetio i da je zakon o radu pripremalo Ministarstvo rada, a da je Ministartsvo privrede učestvovalo u tome, jer je taj zakon od ključne važnosti za privredu.

 

Najviše se štedelo na subvencijama

Ministarstvo privrede je u 2013. godini ostvarilo budžetske uštede od 4,6 milijardi dinara, od čega se najveći deo sredstava - 3,6 milijardi dinara - odnosio na subvencije, izjavio je Radulović.

Ukupan budžet Ministarstva privrede za 2013. godinu iznosio je 31,6 milijardi dinara, od čega je utrošeno 27 milijardi dinara, naveo je Radulović.

On je precizirao da se na subvencijama za javna preduzeća uštedelo 375 miliona dinara, a za privatna preduzeća 1,7 milijardi dinara.

Radulović je napomenuo da su prošle godine ostvarene i uštede kada je reč o platama zaposlenih u Ministarstvu privrede, u iznosu od 25 miliona dinara.

On je podsetio da budžet Ministarstva privrede za 2014. godinu ne predviđa nove subvencije, kao i da će svi ranije potpisani ugovori biti poštovani.

 

Za reforme je potrebna politička volja

Radulović je izjavio da će 2014. biti teška, reformska godina i da će za reforme biti potrebna velika politička volja.

Radulović je rekao da ta politička volja treba da dovede do razvlašćenja političkih stranaka u mnogim oblastima, od preduzeća u restrukturiranju do javnih preduzeća. 
"Da li će građani Srbije od 2015. godine živeti bolje i da li će biti privrednog rasta, rasta zapošljavanja i životnog standarda, zavisi od toga koliko duboke budu reforme u 2014. godini i koliko uspemo da postavimo sistem na zdrave noge", rekao je on.

Prema njegovim rečima, cilj Vlade Srbije je rast životnog standarda, ali to ne može bez teških reformi.
"Pre svega su potrebne reforme, nakon čega dolazi privredni rast, stvaranje profita, rast investicija i nakon toga zapošljavanje i rast životnog standarda", zaključio je ministar privrede. 

Radulović je podsetio i da smanjenje nameta na rad i dalje ostaje ključna mera na kojoj insistira Ministarstvo privrede.

"Samo smanjivanje potrošnje i podizanje poreze ne može da dovede do fiskalne konsolidacije. Glavni motor izlaska iz krize je privredni rast. Da bi došlo do privrednog rasta, pored popravljanja privrednog okruženja mora da dođe do rasterećenja privrede", rekao je Radulović.

 

Dva ključna zakona do kraja januara

Radulović je izjavio da očekuje da će do kraja januara biti doneseni Zakon o privatizaciji i Zakon o stečaju. Radulović je rekao da je vlada uputila predloge tih zakona u Skupštinu i da očekuje da će sledeće nedelje biti zakazana sednica parlamenta, na kojoj će se raspravljati o tim dokumetima.

Radulović je podsetio da je plan Ministarstva privrede bio da se ovi zakoni donesu do kraja 2013. godine, dodajući da kašnjenje sa njihovim usvajanjem unosi kašnjenje za neke dalje planove. 

On je naveo da novi Zakon o privatizaciji nalaže punu odgovornost direktora, kao i da će značiti razvlašćenje političkih partija, kada je reč o nadzornim odborima i direktorima. On je kazao da je bilo dosta otpora donošenju tog zakona i da je, "kako zakon nije prolazio vladu, rasla je neodgovornost direktora." 

Ministar je kao primer naveo RTB Bor gde, kako je rekao, postoje velike opstrukcije u dostavljanju potrebnih podataka i omogućavanaje uvida u trošenje značajnog iznosa novca poreskih obveznika uloženog u to preduzeće.

Zakon o privatizaciji i Zakon o stečaju su ključni reformski zakoni za postavljanje preduzeća u restrukturiranju na zdrave noge i završetak privatizacije.

Radulović je rekao da su u Tranzicionom fonu predviđena sredstva za povezivanje radnog staža i isplatu zaostalih minimalnih zarada za radnike preduzeća u restrukturiranju, ali da se čeka usvajanje zakona o privatizaciji i stečaju.

On je najavio i da bi početkom februara trebalo da bude završen predlog zakona o javnim preduzećima i ocenio da postoji velika neodgovornost rukovodilaca u tom preduzećima.
"Početkom 2014. godine u postupak će ući i zakon o zanatstvu i zakon o zadrugarstvu", najavio je on.

On je rekao da se radi na tome da se registruju of-šor firme, koje predstavljaju veliki problem u bankarskom i privrednom sistemu Srbije.

"Sve of-šor firme koje posluju u Srbiji treba da budu registrovane, kako bi se znalo ko su njihovi vlasnici", rekao je Radulović i dodao da uglavnom iza takvih firmi stoje građani Srbije.

On je naglasio da budžet za 2014. ne predviđa nove subvencije, ali da će svi ugovori koji su potpisani pre rekonstrukcije Vlade biti poštovani.

Radulović je, odgovarajući na pitanje da li biti odobrene garancije za smederevsku Železaru, rekao da je "Ministarstvo privrede protiv davanja garancija".

Na pitanje kako teku razgovori sa Simpom, Radulović je rekao da u toj kompaniji "još nisu završili posao koji je trebalo da završe".

"Jedno je završiti procenu fer tržišne vrednosti imovine, a drugo je dopuniti "ličnu kartu", nakon čega ćemo moći da završimo restrukturiranje kao što je planirano", rekao je Radulović, dodajući da postoje veliki otpori.

Na pitanje da li postoji rokovi u kojima Simpo mora da završi taj posao, Radulović je odgovorio da svi znaju koju su to rokovi i da su oni vrlo kratki.

Izvor: Tanjug