Penzije - bez reforme, svi predlozi privremena rešenja

10.01.2014.

Dilema da li će poslednja godina radnog staža ući u obračun ukupnog iznosa penzija, samo je najnovija u nizu na "klackalici" zvanoj reforma penzijskog sistema, oko koje teško ide iznalaženje rešenja za probleme svih učesnika u dijalogu.

Reforma Penzionog i invalidskog osiguranja (PIO), kao i sve druge reforme, mora biti predmet javne rasprave u kojoj ravnopravno učestvuju predstavnici države Srbije, njene vlasti, radnika - budućih penzionera i nosioca kapitala, ali je teško stići do kompromisa. Zbog toga, po oceni mnogih stručnjaka, reforma penzionog sistema u Srbiji kasni.

PIO Fond još nije ozvaničio predlog o izostavljanju poslednje godine radnog staža iz obračuna, potvrdio je danas Tanjugu ombudsman Saša Janković koji je još ranije ocenio da ovakav predlog ne bi bio dobar za penzionere. Ipak, će kaže, još jednom saslušati obrazloženja uprave PIO Fonda.

Ukoliko ovaj predlog bude ozvaničen, a Skupština Srbije i Vlada ga eventualno prihvate, on će, kako za sada upozoravaju i Janković i mnogi učesnici socijalnog dijaloga, doneti rešenje jedino PIO fondu i to privremeno. Oštetiće, međutim, one koji nameravaju u penziju, pogotovo ako u nju odlaze sa pozicija, i iz firmi, na kojima su poslednje godine radnog staža imali najveće prihode.

"Iz uprave PIO Fonda mi tvrde da ovaj predlog neće oštetiti penzionere. Ne znam kako je to moguće, ali saslušaću ih i videti", kaže Janković, i dodaje da bi trebalo da se sastane sa upravom i direktorkom Fonda najverovatnije do kraja januara.

Suština ovog, ali i mnogih drugih predloga i problema u sistemu penzijskog osgiranja je u tome što prave reforme i dalje nema. Da kasni i to mnogo. Tu i tamo prođu neke izmene ili dopune, kao što je krajem prethodne godine podignuta starosna granica za odlazak u penziju.

Reforma penzijsko-invalidskog sistema, koja bi trebalo da rastereti državni budžet i stvori finansijski održiv sistem u Srbiji, morala bi da započne što pre, upozoravaju stručnjaci, podsećajući da imamo staro stanovništvo i da ćemo duže raditi, zbog čega će sadašnji penzioni sistem biti neodrživ.

Taj konsenzus je nedavno potvrđen i na konferenciji o upravljanju imovinom penzijskih fondova u Beogradu, na kojoj su predstavljeni uspešni modeli upravljanja penzijskim fondovima u svetu i analizirani finansijski efekti vraćanja imovine u koju je PIO fond investirao sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, a koja se procenjuje na oko 10 milijardi evra.

Za samo pet do deset godina, udeo budžeta u sumi koja se isplaćuje penzionerima bio bi smanjen sa 42 na 20 odsto, pokazala je računica.

"Deset godina nije ništa urađeno na reformi penzionog sistema, mi smo preko naših članova pokrenuli inicijativu za reformu, a ideja je da se narednih godina pojača prihodna strana fonda, ali da se iz PIO fonda izopšte sva davanja koja nisu penzije", kazao je predstavnik Unije poslodavaca Srbije u Radnoj grupi za restrukturiranje PIO fonda, Dragoljub Rajić.

On je naveo primer Fonda za PIO poljoprivrednika, koji ima prilive tri do 10 milijardi dinara, a davanja oko 30 milijardi, što je kako je ocenio- samo po sebi neodrživo.

Rajić rešenje vidi u tome da se fond restrukturiše i "prebaci" na dobrovoljnu osnovu kako bi se garantovala prava svima onima koji su uplaćivali novac u fond jer, kako kaže, nijedan fond u kome nema 50 odsto priliva novca u odnosu na potrebe nije održiv.

Izvor: Tanjug