Kostić: MK grupa zainteresovana za privatizaciju preduzeća u oblasti poljoprivrede

10.03.2014.

MK Grupa će učestvovati u privatizaciji preostalih 153 velikih društvenih preduzeća i zainteresovana je za kupovinu firmi u oblasti agrara, najavio je predsednik te grupacije Miodrag Kostić, i ocenio da bi domaća poljoprivreda za dve godine mogla, bez prevelikih ulaganja, da poveća izvoz za 50 odsto sa tri milijarde na 4,5 milijardi evra godišnje.

 

"Mi jako pažljivo pratimo sve izjave ovih ljudi koji će verovatno učestvovati u vlasti u novoj vladi i, ako smo ih dobro razumeli, oni će nastaviti proces privatizacije i još agresivniju prodaju neefikasnih preduzeća", izjavio je Kostić u intervjuu Tanjugu. 

Među tim firmama ima onih koje stvarno vrede, neke od njih ne vrede ništa, ocenio je on i dodao da su MK Grupi, sa aspekta privatizacije, zanimljiva samo preduzeća iz agro kompleksa, jer će na taj način dodati veličinu onoj platformi koju grupacija već ima. 

Na pitanje šta očekuje u 2014. u poslovnom smislu, Kostić je rekao da u ovoj godini MK Grupa planira dalju stabilizaciju sistema, a ako održi nivo profitabilnosti i ostvarenog bruto profita iz 2013. godine biće više nego zadovoljni. 

Komentarišući potencijal srpskog agrara, Kostić je ocenio da se on može staviti u ravan sa Holandijom, čija poljoprivredna proizvodnja i izvoz premašuju 70 milijardi evra godišnje, "pod uslovom da uložimo u poljoprivredu isto koliko i ta zemlja, pa čak i manje, jer nam klimatske prilike idu na ruku".

"Mi u Ukrajini ulažemo oko 2.000 dolara po jednom hektaru. Znači za 30.000 hektara 60 miliiona dolara je naš ulog da bismo napravili efikasnu poljoprivrednu platformu. Ako Srbija u ovom momentu ima 2,5 miliona hektara dobro obradivog zemljišta treba nam 50 milijardi dolara, možda i nešto malo manje, zato što je dosta toga uloženo, ali ne ispod 30 milijardi dolara, da bismo mogli da očekujemo da nam se vrati 50 milijardi dolara ukupnog prihoda", objasnio je Kostić. 

Ono što može da se uradi a za šta nisu potrebna ulaganja, kako je naveo, jeste ukrupnjavanje poseda, odnosno pravljenje adekvatnih imanja da bi imala pristup sistemima za navodnjavanje "a da komšije ne mogu da vas u tome onemoguće". 

Upitan o tome da li se MK Grupa i dalje zalaže za ukrupnjavanje velikih proizvođača i trgovaca hranom u regionu, on je rekao da je njegova "provokacija" o spajanju MK Grupe, Agrokora, Merkatora i drugih proizvođača u regionu naišla na plodno tle i podstakla početne razgovore o potencijalnoj saradnji. 

"Ono što je evidentno je da će se u narednom periodu videti prodor velikih trgovinskih lanaca, prvo u Hrvatsku njenim ulaskom u EU. Moje kolege će videti koliko će sada imati problema ulaskom u EU, što i Srbiju čeka u narednom periodu", upozorio je Kostić. 

Prvi čovek MK Grupe smatra da globalizacijom i ulaskom Srbije na veliko tržište EU od 500 miliona ljudi, kompanije sa ovih prostora neće biti dovoljno velike da se odbrane od "napada" i velike snage firmi koje će našu zemlju smatrati za još jedno dodatno tržište. 

"Te kompanije su toliko finansijski jake i dovoljno velike da srpske firme iz oblasti proizvodnje, prerade i trgovine prehrambenim proizvodima za njih neće predstavljati nikakvu pretnju, osim ako se pre toga ne pripremimo da budemo dovoljno jaki", objasnio je Kostić. 

Obrazlažući svoje zalaganje za spajanje velikih agrarnih sistema u regionu, Kostić je rekao da je bolje biti vlasnik 10 odsto nečega što vredi 10 milijardi evra i ima održivi razvoj, nego biti 100 odsto vlasnik nečega što vredi 100 miliona evra, ali nema održivi razvoj, napominjući da on pripada prvoj grupi ljudi.

 

Izvor: Tanjug