Potpisan kolektivni ugovor u JP Pošta Srbije

08.01.2014.

U javnom preduzeću Pošta Srbije u Beogradu danas je potpisan kolektivni ugovor koji će važiti za 15.000 zaposlenih u tom preduzeću.

Kolektivni ugovor kojim je definisan socijalni i materijalni status zaposlenih, uz sva prava u oblasti rada i radnih odnosa, važiće naredne tri godine, a potpisali su ga, u ime osnivača, ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije Rasim Ljajić, a u ime poslodavca direktor Pošta Srbije Milan Krkobabić.

U ime radnika ugovor su potpisali predsednik Sindikata PTT Srbije Alekdsandar Pavlović i predsednika Sindikata PTT "Nezavisnost" Snežana Marković.

Ljajić je, posle potpisivanja ugovora, izjavio da je to rezultat dogovora sve tri strane, da predstavlja najbolji način za afirmaciju socijalnog dijaloga u Srbiji i da može da bude model i za druga preduzeća, i to ne samo javna, kako da se predstavnici rada i kapitala dogovaraju oko prava i obaveza.

On je istakao da je i za izmene Zakona o radu neophodan konsenzus sva tri socijalna partnera i ulaganje dodatnog napora da se postigne što veći stepen saglasnosti imajući u vidu osetljivost te teme.

Ljajić je naveo i da je veliki uspeh što u novom kolektivnom ugovoru u Pošti Srbije nema velkih razloga u odnosu na prethodni, odnosno da su sačuvana stečena prava zaposlenih i pored ekonomske krize.

Kolektivni ugovor je sadržinski sličan sa prethodnim, uz neke novine u vezi sa plaćenim odsustvom, a zadržana su prava isplate regresa, toplog obroka, jubilarnih nagrada, solidarne pomoći i drugih naknada, naglasio je Ljajić.

On je rekao da je Kolektivni ugovor usklađen sa propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, a da je novina formiranje zajedničke Komisije koja će pratititi realizaciju i primenu Kolektivnog ugovora.

Krkobabić je rekao da je taj ugovor primer da jedno javno preduzeće može da podnese sva davanja koja se tiču radnika i da, istovremeno, u 2013. ostvari dobit od oko 30 miliona evra, što je tri puta više nego prethodne godine.

Prosečna plata u tom preduzeću je, kako je kazao, nešto iznad 40.000 dinara.

Pokazali smo da je to moguće i da priče da bi neko drugi uspešno poslovao ako bi se radnička prava svela na minimum ne stoje, mi smo ovde to i praktično pokazali, rekao je on.

Krkobabić je istakao da će to preduzeće rešenja tražiti u novim poslovima, a ne u otpuštanju radnika, i da će i ako bude otpuštanja, ona biti uz obostranu volju i adekvatne otpremnine.

Prema njegovim rečima, jedan od načina da se radnici stimulišu da u svom preduzeću daju sve od sebe jeste da im se omogući da učestvuju u dobiti, odnosno da osete da su deo tima.

Upitan da li je istina da Pošta Srbije trenutno nema nikoga ko je angažovan na održavanju higijene, Krkobabić je rekao da sve funkcioniše besprekorno, da je te poslove do sada obavljala državna firma Telus, i da je posle sprovođenja tendera, u toku zakonom predviđen žalbeni postupak.

Do završetka tog postupka, na poslovima održavanja biće angažovani ljudi preko omladinske zadruge, a posle toga najverovatnije će biti angažovana ista firma.

Predsednik Sindikata PTT Srbije Aleksandar Pavlović izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorom ukazujući da će važiti naredne tri godine.

On je rekao da je to bio pravi način da se tripartitno postigne visok nivo konsenzusa i da se to očekuje i od izmena Zakona o radu budući da je, kako je kazao, on bio otežavajuća okolnost prilikom pisanja ugovora.

"Mi smo imali ambicije da zadržimo nivo stečenih prava i brzo i korektno smo napravili ovaj ugovor", rekao je Pavlović.

Predsednik sindikata PTT Nezavisnost Snežana Marković rekla je da su zaposleni u pošti zaslužili da imaju ovakve ugovore i da je kolektivni ugovor načinjen zahvaljujući dobrom socijalnom dijalogu koji je ostvaren među akterima koji su učestvovali u njegovom pisanju.

Ovim kolektivnim ugovorom, kako je kazala, zaposleni su dobili veću sigurnost .

"Nadam se da će ovo biti dobar primer kako treba da se završe izmene Zakona o radu", rekla je Marković.

Izvor: Tanjug