Sindikati u Ministarstvu privrede kucaju na otvorena vrata

08.01.2014.

Ministarstvo privrede pozvalo je večeras predstavnike svih sindikata na konstruktivan socijalno-ekonomski dijalog i učešće u javnoj raspravi o predlogu izmena Zakona o radu u organizaciji Ministarstva rada, koje je zvanični predlagač tog zakona.

"Ministarstvo privrede nije izašlo iz Radne grupe, već su to demonstrativno uradili predstavnici reprezentativnih sindikata. Mi smo uvek spremni na konstruktivan razgovor sa sindikatima", rečeno je večeras Tanjugu u Ministarstvu privrede.

Reagujući na današnji poziv Udruženih sindikata Srbije "Sloga" ministru Raduloviću "da se vrati za pregovarački sto...a ne da se oglašava na društvenim mrežama tvitovanjem stavljajući u fokus probleme vezane za naknade za godišnji odmor, bolovanja, regres, bonus, topli obrok i prevoz", u Ministarstvu ističu da sindikati kod njih "kucaju na otvorena vrata".

Ministar privrede, Saša Radulović je, kako podsećaju, jedini išao na sastanak sa preko 200 predstavnika reprezentativnih sindikata, u decembru u Domu sindikata u Beogradu, i smatra da i predstavnici svih ostalih sindikata, sa kojima je takođe razgovarao u proteklom periodu, treba da se uključe intenzivno u ovaj dijalog.

"Nema sindikalne organizacije u Srbiji sa kojom predstavnici Ministarstva privrede i ministar nisu razgovarali na ovu temu, kao i o rešavanju problema preduzeća u restrukturiranju, gde će usvajanjem Zakona o privatizaciji biti omogućena velika uloga sindikalnih organizacija u rešavanju sudbine tih preduzeća".

Ministarstvo privrede ocenjuje da se samo u konstruktivnom socijalno-ekonomskom dijalogu može doći do zakonskog rešenja koje je u najboljem interesu i radnika, i poslodavaca, i države, kako bi sa novim zakonom o radu, uz poresku i ostale reforme, došli do povećanja zaposlenosti, privrednog rasta i životnog standarda.

"Još jednom pozivamo sve sindikate da u najdemokratskijoj formi za donošenje zakona, učešćem javnoj raspravi koju organizuje Ministarstvo rada, doprinesu kreiranju zakonskog rešenja koje će biti u interesu Srbije i svih njenih građana", poručili su iz resornog Ministarstva.

Izvor: Tanjug