Podrška predlozima MSP

13.12.2013.

Ministarstvo privrede, u okviru nove politike za sektor MSP i preduzetništva, podržaće predloge privrednika za poboljšanje ambijenta poslovanja, koji će biti znatno unapređen usvajanjem četiri ključna zakona: o privatizaciji, stečaju, planiranju i izgradnji i zakona o radu, rekao je savetnik ministra privrede Aleksandar Stevanović

Stevanović je naveo da se radi na usvajanju četiri ključna zakona: o privatizaciji, stečaju, planiranju i izgradnji i zakona o radu, i da oni čine jedinstveni set, bitan za čitav poslovni ambijent u Srbiji i postupak restrukturisanja preduzeća. Komentarišući predloge privrede da u poreskom sistemu treba definisati olakšice tako da se odnose na sve privredne subjekte, a ne da se dodeljuju selektivne subvencije“ uvek istoj kategoriji preduzeća, istakao je da mora da postoji jednakost svih učesnika na tržištu.

Predstavnici malih i srednjih kompanija ukazali su na problem ukidanja pojedinih parafiskalnih nameta, dok se sa druge strane uvode nove kategorije nameta. Tako se na primer umesto firmarine naplaćuje ekološka taksa.  Zakon o rokovima plaćanja, ukazano je u raspravi, ne odgovara realnosti i praksi, dok Zakon o sprečavanju pranja novca nameće besmislenu obavezu knjigovođama da popunjavaju upitnike. Poseban problem predstavlja i velika nejednakost u oporezivanju paušalaca, tako se porezi za istu šifru delatnosti u različitim opštinama, razlikuju i do 100 odsto. 

Predlog privrede je i da se za svaki novi paket izmena zakona prati njihov efekat i doprinos razvoju privrede i preduzetništva. Stevanović je pozdravio inicijativu da se osnuje info centar za nezvanične odgovore privrednicima koji bi bile relevantne, a besplatni, jer zvaničan odgovor Ministarstva na neki upit staje 10.000 dinara. Osim info centra, važno je organizovati edukaciju privrednika o važnim zakonskim propisima.

Izvor: PKS