Dogovor o poboljšanju poslovnih odnosa Srbije i Kosova

13.12.2013.

Pod pokroviteljstvom Evrokomore, Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kosova* (PKK) potpisale su danas u Briselu dva važna aneksa u okviru njihovog Memoranduma o razumevanju od 24. jula 2013. godine

Pod pokroviteljstvom Evrokomore, Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kosova* (PKK) potpisale su danas u Briselu dva važna aneksa  u okviru njihovog Memoranduma o razumevanju od  24. jula 2013. godine.
Nakon procesa normalizacije, koji je inicirala Evropska komisija, poslovne zajednice  dogovorile su se da ubrzaju uspostavljanje ekonomskih odnosa i zato su odlučile da doprinesu stvaranju jedne stabilne i poverljive poslovne sredine kroz promociju arbitraže kao instrumenta za rešavanje trgovinskih sporova i da učvrste svoje odnose i razviju dalje instrumente saradnje kroz delegiranje predstavnika, počevši od januara 2014. godine.
 
 Ove anekse su potpisali Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije i Safet Gërxhaliu, predsednik Privredne komore Kosova*, pod pokroviteljstvom Evrokomore.
Ceremonija potpisivanja je organizovana u prisustvu visoke predstavnice Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ešton i premijera Srbije i Kosova*, Ivice Dačića i Hašima Tačija.
„Politika bi trebala da bude inspirisana željom poslovnih zajednica da uspostave neophodne uslove kako bi poboljšali svoj razvoj“, izjavio je Arnaldo Abruzzini, generalni sekretar Evrokomore.
Predsednici komora su izrazili zahvalnost Evrokomori i Evropskoj komisiji za podršku i napore u pronalaženju praktičnih rešenja u razvoju poslovanja kroz Memorandum o razumevanju i dopunama koje su potpisane danas.
 
Izvor: PKS