Fotoreporteri protiv izmena Zakona o autorskim pravima

11.12.2013.

Fotoreporteri u srpskim medijima, članovi profesionalnih udruženja fotografa, ULUPUDS-a, predstavnici NUNS-a i UNS-a, izneli su danas primedbe na izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima, jer smatraju da se time degradira profesija novinara i fotoreportera, ali i medija koji su već u katastrofalnom stanju.

Na konferenciji za novinare koju je organizovao Centar za razvoj fotografije predstavnici udruženja i relevantni učesnici fotografske scene Srbije su naveli da predložene zakonske izmene narušavaju postignuti nivo njihovih prava, a Tomislav Peternek istakao je da "ne može da veruje da se ponovo stvara situacija u kojoj se razmatra autorsko pravo na fotografiju".

- Ceo svet ima standarde i zna se da se autorsko pravo fotografije poštuje. Srbija hoće u Evropu, kako sada da se do odlaska u Evropu napravi ovakav promašaj - upitao je on, pomenuvši nabrojene slučajeve krađe fotografija, čemu je, doduše, u prilicnoj meri doprinela i digitalna tehnologija u toj oblasti.

Fotografi su pokrenuli peticiju protiv izmena Zakona, jer on, prema mišljenju svih učesnika današnje konferencije, degradira novinarske i fotografske profesije i za posledicu može imati srozavanje kvaliteta sadržaja na štetu medijskih potrošača.

Zvezdan Mančić iz Centra za razvoj fotografije ističe da su osnovne zamerke zakonskom predlogu što je usmeren na degradaciju autorskih prava i nemogućnost njihove zaštite.

Nacrt predviđa da onaj ko povredi prava autora odgovara "po opštim principima za naknadu štete" koje propisuje Zakon o obligacionim odnosima.

- Međutim povrede moralnih prava autora (prava na potpis) za koje autori imaju prema Zakonu pravo na naknadu nematerijalne štete, sada uopšte na predviđa kao osnov po kome se naknada može tražiti pa je time ostvarenje prava na naknadu apsolutno nemoguće iako je zakonom propisano, Zakon će sam sebi biti protivrečan - rekao je Mančić.

Kao drugi problem naveo je to što zakonodavac, pravdajući se potrebom usklađivanja Zakona sa Bernskom konvencijom, uvodi široku definiciju po kojoj se autorskim delom ne mogu smatrati "dnevne novosti i druge vesti koje imaju karakter medijskih informacija".

Predlog izmena Zakona o autorskim i srodnim pravima izradili su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za intelektualnu svojinu, on je u završnoj fazi i uskoro ide u skupštinsku proceduru.

Izvor: Tanjug