Ne misle svi sindikati isto o Zakonu o radu

10.12.2013.

Iako su isprva svi domaći sindikati prilično oštro odbili izmene Zakona o radu koje Vlada predlaže, sada se čini da sindikalci više nisu toliko jedinstveni u stavu po tom pitanju. S jedne strane, čelnici najveće radničke organizacije u zemlji,

Sa sindikalnog protesta u Beogradu

Saveza samostalnih sindikata Srbije, kažu da je Vlada usvojila neke od njihovih primedbi i da će stoga učestvovati u javnoj raspravi o novom zakonu. Na drugoj strani je Srpski sindikalni front – novouspostavljena koalicija nekoliko granskih i manjih sindikalnih asocijacija, koja je juče u Beogradu protestovala ne samo protiv predloga zakona o radu već i protiv Socijalno-ekonomskog saveta i sadašnjeg sistema socijalnog dijaloga u Srbiji. Drugim rečima, i protiv najvećih sindikata.

U SSSS navode da su zadovolji činjenicom da u konačnoj verziji izmena Zakona o radu nije predviđeno osnivanje agencija za iznajmljivanje radnika, što je bila jedna od glavnih primedbi sindikata. Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da su predložena rešenja stigla u taj sindikat i da u nacrtu ima dosta odredaba u kojima su uvaženi stavovi sindikalnih organizacija.

– Mi, ipak, s predloženim izmenama zakona moramo da se upoznamo detaljije i razmotrimo ih pre nego što damo konačno mišljenje – rekao je Orbović.

Iako su nakon početnih polemika u javnosti, predstavnici najveće sindikalne asocijacije u zemlji navodili da zbog, po njihovom mišljenju, katastrofalnog zakonskog predloga, neće ni učestvovati u pregovorima o njemu, Orbović sada kaže da će sindikati učestvovati u javnoj raspravi i izneti stav o tome šta je u zakonu dobro, a šta loše.

Državni sekretar Ministarstva rada Zoran Martinović rekao je da bi javna rasprava, imajući u vidu da su potrebne pripreme za njeno organizovanje, mogla početi 18. decembra. Ministar privrede Saša Radulović kazao je prošle nedelje da očekuje da će izmene Zakona o radu u skupštinsku proceduru ući do kraja godine, a da će zakon biti usvojen već u januaru.

Osetno radikalniji stav imaju u Srpskom sindikalnom frontu: oni su juče s protesta u centru Beograda poručili da radnik nije rob i da neće dozvoliti usvajanje predloženih izmena Zakona o radu i Zakona o štrajku. Na skupu na kojem se okupilo nekoliko hiljada građana, zahtevano je od Vlade da raspusti nelegitimni Socijalno-ekonomski savet i druga pregovaračka tripartitna tela i da se o predloženim zakonima povede najšira rasprava.

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović je rekao da bi predloženim zakonom radnici bili pretvoreni u robove jer se ukidaju i rad u smenama i noćni rad i radno vreme.

– Najgore od svega je fleksibilno zapošljavanje, što znači da mladi nikad neće imati stalni posao. To je zakon koji je pisan u interesu Američke i Nemačke privredne komore u Srbiji i naših tajkuna, a ne u interesu svih građana Srbije – kazao je Cvetanović.

Srpski sindikalni front čine Konfederacija slobodnih sindikata, Udruženi sindikati Srbije Sloga, Industrijski sindikat Srbije i Sindikat srpske policije.

 

Ključ u otpremninama

Ključna izmena u Zakonu o radu biće omogućavanje lakšeg otpuštanja radnika kroz manju administraciju i osetno niže otpremnine, a stav je Ministarstva, ali i velikog broja ekonomista, da će to otvoriti vrata lakšem zapošljavanju radnika, pogotovo onih starijih od 50 godina. 

– Niko stariji od 50 godina ne može da nađe posao jer nijedan poslodavac ne želi da preuzme rizik da, ako mora da otpusti radnika zbog pada poslovanja, mora da mu obezbedi otpremninu po godini staža – objasnio je ministar privrede Saša Radulović.

Izvor: Dnevnik