Ministarstva za rad, privredu i finansije sa Unijom poslodavaca dogovorili tekst Nacrta izmena Zakona o radu

10.12.2013.

Ministarstvo za rad, Ministarstvo privrede, Ministarstvo finansija i Unija poslodavaca, bez učešća predstavnika sindikata, utvrdili su radnu verziju Nacrta zakona o izmenama Zakona o radu, rekao je za Danas državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Martinović. Nacrt sada ide na javnu raspravu koja, po Zakonu, mora trajati najmanje 20 dana, tako da ne postoji ni teoretska ni praktična mogućnost da izmene Zakona o radu budu usvojene do kraja godine, kaže Martinović. On dodaje da će nadležno Ministarstvo za rad tražiti način da obezbedi i učešće trećeg socijalnog partnera - sindikata - u donošenju ovog zakona. Zaključak o otpočinjanju i terminima odvijanja javne rasprave donosi Vlada Srbije.

Mada su obećali, rekao je Martinović, reprezentativni sindikati nisu radnoj grupi za pripremu ovih zakonskih izmena dostavili svoju verziju Zakona o radu. Prema verziji usaglašenoj bez sindikata, otpremnine će se isplaćivati samo za radni staž kod poslednjeg poslodavca i to jedna trećina osnovne zarade po godini staža. Da podsetimo, sindikati su zahtevali da se otpremnina isplaćuje za sav radni staž za koji zaposleni već jednom nije dobio otpremninu bez obzira kod kog poslodavca je taj radni staž stečen. Otpremnina pri odlasku u penziju iznosiće dve prosečne zarade. Za godišnji odmor zaposlenom će se isplaćivati jedna osnovna zarada plus minuli rad umesto prosek tri poslednje plate kao dosad.

Verzija koju su usaglasila tri ministarstva i Unija poslodavaca predviđa da rad na određeno vreme može trajati najviše dve godine. Izuzetno, rad na određeno vreme može trajati i tri godine kod zapošljavanja osoba koje posao čekaju duže od 12 meseci, kod zapošljavanja starijih od 52 godine, i kod zapošljavanja u novoosnovanim firmama. Rad na određeno vreme može trajati i duže od dve godine kod izvođenja određenih vremenski oročenih projekata.

Agencija za rentiranje radnika neće biti u zakonu, kaže Martinović. A neće biti ni malih poslova i sličnih rešenja koja već postoje na Zapadu, ali su i tamo predmet velikih kontroverzi.

Izvor: Danas