Dugovi Interkomerca i Beohemije prete da uruše čitav lanac povezanih firmi

10.12.2013.

Beograd - Iznos blokade računa čitave mreže firmi povezanih sa beogradskim Interkomercom i Beohemijom iz dana u dan raste i početkom nedelje je ukupno iznosio više od 10 milijardi dinara, odnosno više od 100 miliona evra. Ni iz jedne institucije zadužene za finansijsku stabilnost zemlje nije proteklih mesec i više dana, koliko ova blokada traje, emitovana nijedna informacija iz koje bismo saznali kojoj će poslovnoj banci pasti na teret ovaj dug koji raste.

Prema saznanjima lista Danas, blokada računa Beohemije i Interkomerca i sa njima povezanih firmi doguraće i do 200 miliona evra i tako se po razmerama približiti katastrofi Agrobanke. Ali, poslovne banke na čelu sa EBRD odlučile su da spasavaju Beohemiju konsolidacijom, pošto ta firma ima proizvodnju. U Privrednoj komori Srbije tvrde da samo dva-tri ključna proizvoda Beohemije zauzimaju između 15 i 20 odsto tržišta Srbije. Ko će i da li će neko uopšte spasavati Interkomerc, ne zna se. Banke su najpre bile spremne da reprogramiraju kredite Beohemiji, ali je Dunav banka pustila menicu i blokirala joj račun. Sada je bankarski pul otvorio za Beohemiju novi račun na koji se slivaju njeni prihodi i sa koga se isplaćuju samo plate radnicima i nabavka sirovina. Beohemija, tvrde sagovornici Danasa, nijednog trenutka nije prestala da radi. Novim računom te firme upravlja bivši direktor PKB Rajko Mandić.

I pored tih napora, stanje u mreži ovih povezanih firmi je dramatično. Poreska uprava Republike Srbije u blokadi Interkomerca učestvuje sa oko 16 miliona dinara, odgovoreno je Danasu u ovoj instituciji. Sam Interkomerc blokiran je za iznos od oko 3,6 milijardi dinara, a blokada traje 31 dan. Prema podacima iz Agencije za privredne registre, Goran Perčević ili Interkomerc vode se kao suvlasnici ili osnivači najmanje devet firmi. Među njima su i Interkomerc agrar iz Vrbasa i Krušik akumulatori, takođe u blokadi na iznose od oko 652,9 miliona, odnosno oko 84,2 miliona dinara. Blokade ove dve firme traju 31, odnosno 283 dana.

Željko Žunić je član Nadzornog odbora Interkomerca u kome Beohemija ima udeo. Sama Beohemija u blokadi je za iznos od 4,482 milijarde dinara, a blokada traje 47 dana. U ovoj blokadi Poreska uprava učestvuje sa oko tri miliona dinara. Prema podacima Agencije za privredne registre, Žunić je bio ili jeste suvlasnik ili član uprave 16 firmi od kojih su četiri brisane iz registra, a jedna likvidirana. Od preostalih firmi, sem matične Beohemije, u blokadi su i računi kozmetičke industrije Dahlia, 46 dana, za iznos od oko 1,4 milijarde dinara, zatim firme Hemija Brixtol - 46 dana, za iznos od oko 2,995 miliona dinara, Beohemije Inhem - 47 dana, za iznos od oko 2,214 milijardi dinara i industrije vode Aquacom - 47 dana, za iznos od oko 609,771 milion dinara. U blokadi je i račun proizvođača poljoprivrednih proizvoda iz Surčina Koteks - 45 dana, za iznos od oko 2,691 milijardu dinara. Ova firma je takođe suvlasnik Interkomerca, inače akcionarskog društva sa većim brojem malih akcionara.

Izvor: Danas