Svetska banka podržava Radulovićeve mere

9.12.2013.

Ministarstvo privrede je ostvarilo vrlo značajan napredak - izjavio je juče šef Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen, komentarišući mere Vlade Srbije. On je rekao da Svetska banka sada očekuje potpuni završetak ličnih karata državnih preduzeća, što je projekat ministra Saše Radulovića i ocenio da je u budžetu za narednu godinu odvojen adekvatan iznos za otpremnine za zaposlene u 153 preduzeća u restrukturiranju koja Srbiju koštaju 750 miliona evra godišnje“.

On je dodao da u tim preduzećima radi oko 30.000 ljudi, ali da on očekuje da će znatno manji broj u procesu restrukturiranja izgubiti posao.

Verheijen je naglasio da će ukupna budžetska podrška Svetske banke Srbiji u narednoj godini biti 300 miliona dolara, od čega će inicijalno biti dato 250 miliona, a kasnije još 50. On je dodao da očekuje da će dogovor sa Vladom Srbije o ovim sredstvima biti postignut do 15. januara, kako bi 27. januara mogao da bude predstavljen Bordu direktora SB-a, posle čega bi sledila ratifikacija u srpskom parlamentu i transfer sredstava u Srbiju. Verheijen je, međutim, podsetio da je Svetska banka kao uslove za odobravanje ovog novca postavila promene zakona o privatizaciji i stečaju, kao i da očekuje izmene propisa o građevinskim dozvolama i radu.

Prema njegovim rečima, privatnom sektoru u Srbiji potreban je bolji pristup kreditima, te je bez rasta kreditiranja teško videti kako bi Srbija mogla da obezbedi privredni rast“. On je pozdravio Vladine planove za izmenu regulative i rekao da sa ovim merama, obazrivim budžetom i Fiskalnom strategijom možemo da idemo napred i povećamo zaposlenost“.

Lazar šestović, glavni ekonomista Svetske banke u Srbiji, rekao je da su Srbiji potrebne strane investicije kako bi ostvario privredni rast i to potkrepio podatkom da je najveći deo srpskog izvoza u prva tri kvartala ove godine došao od stranih kompanija koje su ovde investirale, u prvom redu od Fijata. Taj italijanski proizvođač automobila je u prvih devet meseci izvezao vozila u vrednosti od 1,2 milijarde evra, tako da će dosta premašiti postavljene planove za 2013“.

šestović je dodao da je izvoz Srbije ove godine porastao za 22 odsto i da se time smanjuje potreba za pozajmljivanjem iz inostranstva, tako da pada i spoljni dug, koji je bio 86 odsto, a sada se bliži padu ispod 80 procenata BDP-a. Istovremeno, zbog niske prošlogodišnje baze, rast poljoprivrede je ove godine bio 21 odsto, što je u kombinaciji sa izvozom dovelo do toga da u Svetskoj banci očekuju da se uskoro smanji i nezaposlenost u Srbiji, koja je sada na nivou od 24 odsto.

Izvor: Danas