Posle Agrobanke na redu Univerzal

8.12.2013.

Beograd - Narodna banka Srbije intenzivirala je kontrolu nad Univerzal bankom zbog vrlo lošeg finansijskog zdravlja“ te banke, odnosno činjenice da je njena kapitalna adekvatnost već mesecima daleko ispod zakonskog minimuma od 12 odsto, saznaje Danas. Narodna banka je odredila niz mera prema Univerzal banci sa ciljem podizanja adekvatnosti kapitala, ali one do sada nisu dale tražene efekte.


 

Prema podacima s kraja juna, koje je Univerzal banka zbog zakonskih odredbi morala da objavi, njena adekvatnost kapitala bila je samo 6,91 odsto. To znači da ta banka mora skoro da duplira svoj kapital da bi pokrila rizik koji za njeno poslovanje i opstanak predstavljaju krediti koje je odobravala. Prevedeno u brojke, to znači da je na kraju juna Univerzalu nedostajalo oko 10 miliona evra da bi mogla da nastavi da radi u skladu sa zakonom.

NBS je od Univerzal banke zahtevala da obezbedi minimalni kapital od 2,6 milijarde dinara, dok je banka raspolagala sa samo 1,5 milijardi kapitala. Dodatni problem je to što se sa kapitalom od samo 13 miliona evra Univerzal banka približava granici od 10 miliona evra, koja predstavlja apsolutni zakonski minimum kapitala kojim banke u Srbiji moraju da raspolažu u svakom trenutku. Ako bi kapital Univerzala pao ispod ove granice, banka bi morala da ili hitno nađe nedostajuća sredstva ili bi NBS morala da joj oduzme dozvolu za rad.

Srbija se ove godine suočila sa nizom banaka koje su bile u sličnoj situaciji sa kojom se sada susreće Univerzal i koje je od formalnog bankrota na kraju spasila država, utapajući ih sve redom u Poštansku štedionicu. Ovo se poslednji put dogodilo Privrednoj banci Beograd, a pre nje Agrobanci i Razvojnoj banci Vojvodine. Zajedničko za ove tri banke je dominantno učešće državnog kapitala u njima, kakvog u Univerzalu nema. Spašavanje ovih banaka, odnosno novca njihovih štediša državu će do kraja 2014. koštati čak 800 miliona evra, kako je nedavno obelodanio Fiskalni savet, što je račun koji plaćaju građani Srbije svaki put kad u prodavnici nešto kupe i plate PDV.

Ako Univerzal banka ne uspe da drastično popravi svoje finansije vrlo brzo, građani bi uskoro mogli da očekuju još jedan takav račun. Fiskalni savet je već proračunao da će naredne godine država morati da obezbedi 360 miliona evra za Agenciju za osiguranje depozita, jer je ta institucija za isplatu depozita u bankama koje su do sada propale potrošila sav novac koji je imala.

Iako je veoma ozbiljna potkapitalizovanost Univerzal banke konstatovana još krajem juna, NBS do sada nije preduzela nikakve oštrije mere prema toj banci. Ovakvo strpljenje centralne banke je prilično neočekivano ako se imaju u vidu kritike koje je trpela zbog toga što nije na vreme uočila probleme u Agrobanci i što je čekala da ta banka izgubi praktično sav kapital pa da tek onda uvede prinudnu upravu. Tada se postavljalo pitanje političkih motiva zbog kojih je NBS oklevala da vidi i reši problem u Agrobanci, a nema sumnje da bi se slična pitanja postavila i sada, ako bi situacija u Univerzalu eskalirala.

Trenutno stanje u Univerzalu se krije od javnosti. Upitani o aktuelnoj kapitalnoj adekvatnosti ove banke, u NBS se pozivaju na zakon koji taj podatak tretira kao službenu tajnu, dok u Univerzalu odbijaju da odgovore.

NBS je, međutim, očigledno svesna ozbiljnosti situacije i nedelotvornosti mera koje preduzima rukovodstvo Univerzala.

Skrećemo vam pažnju na javno dostupni podatak... prema kojem je pokazatelj adekvatnosti kapitala banke zaključno sa 30. 6. 2013. godine na nivou od 6,91 odsto. Pomenuti pokazatelj govori o znatnoj potkapitalizovanosti... Svaka banka koja naruši neke od propisanih prudencijalnih pokazatelja poslovanja u obavezi je da ih uskladi u što kraćem roku. Sve mere koje NBS u postupku kontrole izriče imaju taj zajednički cilj podrazumevajući razumnu dinamiku realizacije. S obzirom na navedenu činjenicu i efekte dosadašnjih preduzetih mera, kontrolne aktivnosti NBS nad pomenutom bankom su intenzivirane imajući u vidu trenutno finansijsko stanje banke“, navodi se u odgovoru centralne banke Danasu.

U Univerzal banci nisu odgovorili ni na jedno Danasovo pitanje, iako smo na njihov komentar čekali još od prošlog ponedeljka, pošto je prema usmenom objašnjenju predsednik Izvršnog odbora te banke Dragan Tomić bio vrlo zauzet. Tako se ne zna kolika je sada kapitalna adekvatnost Univerzala, do kada im je NBS dala rok da adekvatnost podignu na zakonom određenih 12 odsto i da li će u tome uspeti, koliki je iznos depozita u Univerzalu i da li će Agencija za osiguranje depozita, odnosno građani Srbije morati da plate depozite te neuspešne banke.

Izvor: Danas