Ministar privrede pozvao sindikate da pomognu u izboru odgovornih direktora preduzeća u restrukturiranju

05.12.2013

Ministarstvo privrede i sindikati nisu protivnici, već treba da sarađuju kako bi zajednički postavili preduzeća u restrukturiranju na zdrave osnove, istakao je ministar privrede Saša Radulović na sastanku sa predstavnicima industrijskih sindikata Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS “Nezavisnost i rukovodstava preduzeća u restrukturiranju, koji je održan u Domu sindikata.

Ministar Radulović poručio je predstavnicima sindikata da ih ne vidi kao protivnike već kao saradnike, istakavši da je potrebna njihova pomoć pri izboru direktora i zastupnika kapitala za preduzeća u restrukturiranju.

Ministarstvo privrede i Agencija za privatizaciju traže pomoć sindikata jer znate mnogo bolje od nas ko je kakav u vašoj lokalnoj sredini“, rekao je ministar Radulović.

Do kraja godine biće nastavljeno čišćenje bilansa preduzeća u restrukturiranju kako bi od januara 2014. mogla da dobiju novac iz Fonda za razvoj kao obrtni kapital i nastave normalno poslovanje, najavio je ministar privrede istakavši da cilј mera Ministarstva privrede nije da ta preduzeća budu likvidirana ili da odu u stečaj, već da domaća privreda oživi i ostvaruje dobit.

Pokretanje proizvodnje biće moguće kada ta preduzeća dobiju kredite iz Fonda za razvoj, koja se procenjuju na oko 200 miliona evra za sledeću godinu.

Da bi se preduzeća u restrukturiranju oporavila mora da se zna kolika je imovina, koliko ona vredi i koliko je to preduzeće dužno, rekao je ministar Radulović i dodao: To je lična karta preduzeća i svako ko je vodio knjigovodstvo u skladu sa zakonom može da je uradi za sedam dana“.

Svi poverioci u preduzećima u restrukturiranju, nakon čišćenja bilansa, prema ministrovim rečima postaće suvlasnici kapitala tog preduzeća, pa i radnici. Ministar privrede kazao je da će posle konverzije dugovanja preduzeća u kapital poverilaca radnicima biti isplaćena dugovanja za plate i povezan staž, a na osnovu dela zarade preko iznosa minimalne zarade radnici će moći da postanu suvlasnici preduzeća.

Izvor: Ministarstvo privrede

.