Izmenom zakona do samozapošljavanja agronoma

26.01.2014.

Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije, u čijem sastavu je i oko 1.300 nezaposlenih agronoma, pokrenuo je inicjativu da se izmeni član šest Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji bi omogućio samozapošlavanje agronoma.

Predsednik Udruženja agranih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić je u izjavi za Tanjug rekao da bi ta zakonska izmena omogućila da se agronomi samozaposle kroz pružanje usluga registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Oni bi u ime i za račun tih gazdinstava, mogli da podnose dokumentaciju koju bi potpisivali vlasnici, kako ne bi sami gubili četiri, pet ili više dana godišnje i plaćali troškove transporta.

"Naši članovi nacionalne zadruge nezaposlenih agronoma mogu praktično taj posao da obave za tri puta manje troškova nego što imaju vlasnici registrovanih poljoprivrednih gazdinstava", kazao je Ševarlić.

Na taj način, praktično bi se omogućilo pospešivanje pristupa tih gazdinstava u sistem subvencija, u 2014. godini, koje su UN proglasile međunarodnom godinom malih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

Ona sada praktično imaju veće troškove za odlazak i podnošenje dokumentacije, nego što iznose sredstva koja dobijaju na ime subvencija, rekao je Ševarlić, dodajući da bi se omogućavanjem samozapošljavanja, praktično prepolovio broj nezaposlenih agronoma u Srbiji.

Izvor: Tanjug