Održana prezentacija portala EKO-LEX

29.12.2020.

U organizaciji Instituta za industrijske odnose danas je u hotelu Novella Uno održana prezentacija portala EKO-LEX i priručnika izrađenih u okviru projekta „Privreda na putu ka efikasnoj i efektivnoj primeni propisa u oblasti zaštite životne sredine”.

Autorka Milica Vučenović prezentovala je portal i priručnik predstavnicima privrednih subjekata, državnih institucija i advokature. Istaknuto je da centralno mesto na portalu zauzima aplikacija, koja omogućava privrednim subjektima da potpuno besplatno, na brz, jednostavan, pouzdan i siguran način, sagledaju stepen rizika u pogledu poštovanja propisa u oblasti zaštite životne sredine i dobiju savete u vezi zakonskih obaveza.

Nakon popunjavanja aplikacije, korisnik dobija potvrdu o uspešno završenom procesu. U najkraćem roku, korisnik dobija izveštaj od servisa, sačinjen na osnovu informacija sadržanih u odgovorima. Korisnik može kontaktirati servis ukoliko su mu potrebne dodatne informacije i konsultacije. Portal, pored aplikacije, sadrži osnovne informacije o identifikovanim oblastima, kao i bazu propisa.

Multidisciplinarni tim, sastavljen od pravnika i analitičara zaštite životne sredine, izradio je priručnik koji sadrži pregled regulative i procedura u oblastima upravljanja otpadom i procene uticaja na životnu sredinu, kao i posebna poglavlja koja se bave inspekcijskim nadzorom i kaznenim odredbama. Priručnik prati pitanja sadržana u aplikaciji i omogućava korisnicima servisa da pre, u toku i nakon korišćenja aplikacije mogu da steknu informacije o važećoj regulativi i procedurama, odnosno svojim obavezama koje iz njih proističu. Priručnik sadrži i osnovne informacije i uputstva za korišćenje portala i aplikacije.  

U diskusiji sa učesnicima pružene su dodatne informacije o mogućnostima i načinu funkcionisanja servisa i razmotrene mogućnosti za dalji razvoj, s obzirom na specifične potrebe korisnika.

Prezentacija je održana u tri sesije, uz poštovanje ograničenja u pogledu broja učesnika u sali i primenu svih propisanih epidemioloških mera.

Projekat „Privreda na putu ka efikasnoj i efektivnoj primeni propisa u oblasti zaštite životne sredine” partnerski su realizovali Institut za industrijske odnose i MKS Inteko, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine.