Održan seminar i prezentacija publikacije „Primena načela odgovornosti zagađivača i njegovog pravnog sledbenika”

27.11.2019.

U organizaciji Instituta za industrijske odnose danas je u hotelu Heritage održan seminar i prezentovana publikacija na temu „Primena načela odgovornosti zagađivača i njegovog pravnog sledbenika”.

Autori Marko Vučenović, Milić Đoković i Mihailo Gajić izložili su značaj pitanja (ne)primene načela odgovornosti zagađivača i njegovog pravnog sledbenika, s obzirom da ono predstavlja spoj  dva, možda I najznačajnija i najzahtevnija, pregovaračka poglavlja: zaštita životne sredine i vladavina prava. Istaknuto je da nedovršen tranzicioni proces ostavlja brojna nerešena pitanja u pogledu  vlasništva i odgovornosti za zagađenje životne sredine, o kojima se nedovoljno vodilo računa od početka ovog procesa.

U kasnijoj diskusiji sa učesnicima zaključeno je da je potrebno preduzeti korake na edukaciji i razmeni iskustava stručnjaka, nosilaca vlasti i privrednika o važnosti poštovanja propisa i primene ovog načela za privredu, vladavinu prava i unapređenje stanja životne sredine. Posebno je istaknuta uloga procenitelja vrednosti nepokretnosti i pitanje neusklađenosti nacionalnih sa evropskim standardima za procenu vrednosti u delu zaštite životne

Događaju su prisustvovali predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Privredne komore Srbije, Uduženja samostalnih sudskih veštaka i procenitelja vrednosti nepokretnosti, predstavnici reciklažne industrije, advokati, računovođe, konsultanti i stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine.

Seminar je realizovan u okviru projekta „Primena načela odgovornosti zagađivača i njegovog pravnog sledbenika", koji realizuje Institut za industrijske odnose u saradnji sa Udruženjem samostalnih sudskih veštaka i procenitelja vrednosti nepokretnosti, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine.