Štrajkači užičkih Puteva blokirali magistralu kod Užica

24.02.2017.

Oko 200 radnika privatnog preduzeća „Putevi Užice“, koji su u štrajku od ponedeljka, zajedno sa kolegama iz Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Bajine Bašte, Čajetine i Zlatibora, danas su 11 časova, na pola sata, blokirali magistralu Užice- Zlatibor

 

Štrajk su započeli u ponedeljak, zahtevajući isplatu zarada i putnih troškova za decembar i januar, ali i dnevnica koje im nisu isplaćivane dve-tri godine. Iako su im zarade za decembar isplaćene u sredu popodne, oni su odlučili da blokiraju saobraćajnicu jer, kako je rekao Boban Ćaldović, predsednik Samostalnog sindikata u toj firmi, poslovodstvo odbija da pregovara o štrajkačkim zahtevima.

- Bili smo jedna od najsupešnijih građevinskih firmi u Srbiji. Naši problemi nisu od pre dva meseca, nego od pre osam godina, jer poslovodstvo nije sposobno da obezbedi poslove. Tražimo smenu generalnog direktora Leka Korićanca, koji ne poštuje zakon i naša prava iz kolektivnog ugovora - poručio je Ćaldović i rekao da poslovodstvo ignoriše sve njihove probleme i odbija da razgovara sa štrajkačkim odborom.

- Došli smo u sutuaciju da ni mi, ni naša deca, ne možemo da odemo kod lekara, jer nam ne overavaju zdravstvene knjižice, a pojedini od nas ne mogu da odu u penziju, jer nisu uplaćeni doprinosi - rekao je Ćaldović i dodao da su generalni štrajk i blokada bili jedini način da zaposleni skrenu pažnju poslovodstvu i javnosti na svoj izutetno težak i dugogodišnji materijalni položaj.

Blokada je počela u 11 časova i trajala pola sata. Saobraćaj nije bio u prekidu, jer su radnici blokirali dve kolovozne trake koje vode od Užica do Zlatibora, dok su trećom trakom naizmenično propuštali vozila.

Nakon petnaestak minuta, stigli su pripadnici policije sa nekoliko vozila i upozorili štrajkače da blokadom saobraćaja krše zakon i najavili da će, ukoliko se ne sklone sa magistrale, podneti prijave protiv organizatora protesta. Međutim, sve se završilo mirno, nakon što su štrajkači, nakon pola sata, odblokirali saobraćajnicu.

- Znamo da je blokada puta nezakonita, ali nemamo načina da ostvarimo svoja prava. I pored ucena i pretnji od poslovodstva, nećemo odustati od naših zahteva. Nastavićemo štrajk i dogovorićemo se na koji način ćemo dalje protestovati - poručio je Ćaldović i dodao da su štrajkači spremni na pregovore sa poslovodstvom, ukoliko bude smenjen sadašnji generalni direktor.

 

Izvor: Danas

Foto: Nenad Kovačević