Prezentacija novog priručnika iz oblasti životne sredine ’’Sve(t) je u našim rukama’’

05.12.2016.

Institut za industrijske odnose i Regionalni centar za talente Beograd 2 predstavili su novo izdanje priručnika za izučavanje naučne oblasti ekologija i zaštita životne sredine. 

 

Regionalni centar za talente Beograd 2 je javna institucija čija je misija rad sa talentovanim i nadarenim đacima u više oblasti društvenih, prirodnih i tehničkih nauka. Prateći moderna kretanja, Centar je svoj rad obogatio i naučnom oblašću ekologija i zaštita životne sredine, ali se u ovoj oblasti sreo sa teškoćama, i pored velike podrške naučne zajednice iz ove oblasti. Jedan od glavnih problema predstavljao je nedostatak prigodnog priručnika za ovu oblast koji bi bio korišćen kao glavno didaktičko sredstvo u radu sa polaznicima iz date oblasti. Imajući u vidu da na spisku akreditovanih udžbenika za srednje škole Ministarstva prosvete postoji samo jedan naslov iz ove oblasti, i to iz 1992, kao rešenje se nametnula izrada prigodnog priručnika, koji bi na savremen i adekvatan način obrađivao ovu oblast.

Institut za industrijske je nevladina organizacija koja se u svom radu aktivno bavi pitanjem nezaposlenosti mladih i zelenom ekonomijom. Jedan od prepoznatih problema bio je neprepoznavanje ’’zelenih zanimanja’’ kao prostora za kreiranje potencijalnih novih radnih mesta za mlade ljude koji su trenutno u sistemu obrazovanja. Zbog toga je Institut za industrijske odnose odlučio da da svoj doprinos povećanju zapošljivosti mladih u ovoj ciljnoj grupi većim uključivanjem informacija o zelenoj ekonomiji i zelenim zanimanjima u didaktički materijal koji se koristi u nastavi i radu sa učenicima osnovnih i srednjih škola, kao efikasnom medijumu prenošenja informacija.   

Novi priručnik ’’Sve(t) je u našim rukama’’ biće korišćen u radu 14 regionalnih centara za talente širom Srbije u radu sa polaznicima iz oblasti ekologija i zaštita životne sredine - učenicima završnih razreda osnovne i svih razreda srednje škole. Ovaj priručnik bi trebalo da poveća kvalitet rada u ovoj oblasti, kao i da utiče na povećanje zapošljivosti mladih u zelenoj ekonomiji pružanjem više relevantnih informacija o radnim mestima i klasifikaciji zanimanja. 

Pripadnici zainteresovane javnosti primerak priručnika mogu potražiti u Regionalnom centru za talente Beograd 2 (Ustanička ulica 64 / VI) ili se raspitati na brojevima telefona 011/243-1313 i 069/222-0908.

Priručnik ’’Sve(t) je u našim rukama’’ je izrađen u okviru aktivnosti projekta ’’Zelena zanimanja kao zanimanja budućnosti’’ koji je u periodu septembar - novembar 2016. sproveo Institut za industrijske odnose u partnerstvu sa Regionalnim centrom za talente Beograd 2, a koje je finansijski podržalo Ministarstvo poljoprivrede i zatite životne sredine u okviru programa podrške civilnom društvu.