Štrajk pravosudnih službenika od 1. novembra

21.10.2016.

Nezadovoljni platama, službenici u pravosuđu najavili su štrajk od 1. novembra. Traže da osnovica zarada bude minimalac od 21.000, a ne 17.100 dinara

 

Oko 15.000 pravosudnih službenika zaposlenih u sudovima, tužilaštvima i zatvorima stupiće u štrajk 1. novembra jer su nezadovoljni zaradama koje se kreću između 25.000 i 30.000 dinara. Ovo je najavila Slađanka Milošević, predsednik Sindikata pravosuđa Srbije.

- Plate u pravosuđu su najniže u javnom sektoru i nisu povećavane punih šest godina, odnosno od poslednjeg štrajka. Godinama smo razgovarali, i poslodavac nas je uvek varao i nije bio iskreno zainteresovan za poboljšanje našeg materijalnog položaja - kaže Milošević.

Sindikalci traže da osnovica njihovih zarada bude minimalna garantovana cena rada na osnovu odluke Socijalno-ekonomskog saveta. Sada im je, kažu, osnovica 17.100 dinara, dok je minimalna cena rada 21.000. Mesečno dobijaju pomoć od po 4.000, ali ona nije uključena u zaradu. Takođe, premijer nije ispunio obećanje iz decembra prošle godine za isplatu jednokratne pomoći.

- Mi smo prinuđeni da štrajkom primoramo našeg poslodavca da ispoštuje naše osnovno ljudsko pravo - pravo na rad i odgovarajuću zaradu, odnosno da plati naš rad. Štrajkovaće službenici koji rade za platu od 25.000 do 30.000, od koje ne može da se preživi - kazala je Slađanka Milošević na konferenciji za novinare u Beogradu.

Ona je rekla da zaposleni u pravosuđu nisu dobili povećanje plata poslednjih šest godina, odnosno od poslednjeg štrajka i dodala da će 1. novembra u štrajk stupiti oko 14.000 službenika zaposlenih u sudovima, tužilaštvu i zatvorima.

- Naš poslodavac u proteklih šest godina nikada nije objasnio zašto su zarade službenika u pravosuđu najniže u odnosu na ostale u javnom sektoru - kazala je Miloševićeva i dodala da u pravosuđu ima mnogo problema.

U štrajku će učestvovati i zatvorski čuvari, a prema rečima sindikalca Zvonka Tomaševića, zaposlenog u zatvoru "Nova Skela", bezbednost neće biti ugrožena.

- Nećemo sprovoditi pritvorenike i osuđenike po pozivu sudova, osim kada su u pitanju hitni, pritvorski predmeti. Nećemo ih voditi na likovne sekcije i sport, neće biti poseta, čak ni advokata, kao ni prijema paketa. Izvodićemo ih samo u šetnju i na obroke - kaže Tomašević.

Ni daktilografi, zapisničari i ostali zaposleni u sudovima neće raditi osim kada su u pitanju hitni, pritvorski predmeti i privremene mere (npr. zabrana prilaska). To će značiti da će, baš kao i kod štrajka advokata pre godinu dana, pravosuđe biti u kolapsu. Štrajk će se održavati u sudovima, tužilaštvima i zatvorima, i svakog dana će počinjati dolaskom ljudi na posao i trajati do kraja radnog vremena.

Štrajk će trajati do ispunjenja zahteva, osim ako se naš poslodavac ne urazumi i ponudi nam do 1. novembra povećanje plata - zaključuje Milošević.

 

Izvor: Novosti, Blic, Beta