Potpisan kolektivni ugovor u Hestil Srbija

30.09.2016.

Nezavisni sindikat metalaca u kompaniji Hestil Srbija saopštio je da je potpisan kolektivni ugovor u bivšoj Železari Smederevo, ne navodeći detalje, osim da je on "odraz fer odnosa i međusobnog poštovanja" i da su "prava radnika na visokom nivou".

 

Potpisani kolektivni ugovor u Hestil Srbija je rezultat teških ali fer pregovora koje su sindikati vodili sa predstavnicima te komapnije više od 40 dana, izjavio je predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Hestil Srbija Mileta Gujančić.

Ovo je prvi put, dodao je, da smo pregovarali sa kineskim menadžmentom, uz puno neizvesnosti na samom početku i u toku pregovora, ali krajnji rezultat i sadržina odražavaju fer odnos i uvažavanje koje smo imali.

Radnici železare mogu biti bezbrižni i naredne tri godine, kolika je važnost kolektivnog ugovora, kaže Gujaničić.

Sindikalna i radnička Srbija je sa pažnjom i neizvesnošću pratila tok pregovora, jer je ovo prvi put da se pregovaralo sa jednim velikim kineskim investitorom.

Događanja u železari su pratile i evropske institucije i evropski sindikati, navodi se u saopštenju Nezavisnog sindikata metalaca i dodaje da je potpisani kolektivni ugovor izuzetno važan za buduću poziciju kompanije Hestil Srbija na tržištu Evrope.

Sindikat ocenjuje da Evropa zahteva da u kineskim kompanijama postoje slobodni i demokratski sindikati i kolektivni ugovori i zaključuje da je ovaj uslov u Hestil Srbija u potpunosti ispoštovan.

Najveći dobitnici su radnici železare koje čekaju ozbiljni poslovi, najavljena investiciona ulaganja koja garantuju punu uposlenost, sigurnost posla i kvalitetne, održive zarade, tvrde u ovom sindikatu.

Pored sindikalnih predstavnika, potpis na kolektivni ugovor je stavio i generalni direktor kompanije Hestil Srbija Sihai Song.

U smederevskoj železari postoje tri reprezentativna sindikata, ali se Samostalni i ASNS još nisu oglasili.

 

Izvor: N1