Minimalna cena rada povećana na 130 dinara po satu

10.09.2016.

Minimalna cena rada u Srbiji biće od 1. januara 2017. povećana sa 121 na 130 dinara po radnom satu, odlučeno je na sednici Socijalno-ekonoskog saveta. Tako će minimalna mesečna zarada od iduće godine iznositi 22.620 dinara.

 

"To će činiti značajno povećanje od 1.586 dinara, pri čemu će minimalna mesečna zarada biti 22.620 dinara", rekao je ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Vulin je dodoa da Vladin predlog predstavlja srednje rešenje, između zahteva sindikata – 133 dinara , i maksimuma od 127 dinara koji su mogli da prihvate poslodavci.

On je kazao da je ekonomija u Srbiji napredovala tako da su u Vladi smatrali da ima prostora za povećanje minimalne cene rada. "Politika ove vlade je da delimo koliko smo zaradili i da svaki napredak osete građani", istakao je Vulin.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ocenio je da 130 dinara možda predstavlja "nedovoljnu cenu za zaposlene", ali je ipak pomak.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je na konferenciji da su članovi Unije smatraju da ne postoje realni uslovi u privredi za povećanje minimalne cene rada, te su ponudili 127 dinara, zbog inflacije. "Preko toga nismo imali pravo da idemo dalje", naglasio je Atanacković.

Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak izjavio je da je dogovor oko minimalca zbir ustupaka svih učesnika u socijalnom dijalogu.

"Predlog sindikata bio je 133 dinara, poslodavaca 127 dinara i usvojeno je da bude 130 dinara što je takoreći aritmetička sredina. Razumem kapacitete Vlade, do maksimuma su izašli u susret ovaj put, jer to je socijalni dijalog. Razumem i da su poslodavci napravili jedan ozbiljan korak napred", ocenio je Čanak i izrazio zadovoljstvo što je radna grupa kvalifikovanije radila nego ranije.

Atanacković je rekao da poslodavci pozdravljaju što se vlada ozbiljno bavi privrednim problemima, i da zato veruju da ovaj ustupak neće biti štetan po privredu. "Dobili smo uverenje i premijera Aleksandra Vučića da će se izjednačiti plaćanje komunalnih usluga za građane i privredu, da će se ukinuti nameti koji čine neizvesnost", rekao je Atanacković.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da će povećanje minimalne cene rada za osobe sa najmanjim primanjima praktično značiti 13. platu na godišnjem nivou.

Prema procenama sindikata između 300.000 i 350.000 radnika prima minimalnu zaradu.

Odluku o povećanju minimalne cene rada Vlada Srbije trebalo bi da potvrdi na svojoj prvoj narednoj sednici.

 

Izvor: N1