Vučić: Veće plate u javnom sektoru i penzije za dva meseca

01.09.2016.

Povećaćemo plate u javnom sektoru i penzioneri će imati veće penzije i to već za dva meseca, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić nakon polaganju kamena temeljca za fabriku u mestu Draganić, u opštini Raška.


"Slede nam veće plate u javnom sektoru i veće penzije, jer o tome sada možemo da govorimo kad su javne finansije u redu", rekao je Vučić i dodao:

"Ne podnosim laka rešenja, da ste birali ljude koji su za laka rešenja, propali bismo načisto i bankrotirali, ali ja znam da narod razume da smo morali da preduzmemo teške mere".

Da nismo to učinili, dodao je, da nisu javne finansije ovakve kakve su danas, ne bismo ni razmišljali koliko ćemo da povećavamo plate u javnom sektoru i primanja penzionera.

"I to ne u nekoj budućnost ili ne znam kada, već za dva meseca", zaključio je premijer.

"Javni dug neće preći 73 odsto"

Vučić je, posle susreta sa direktorom EBRD-a Sumom Čakrabartijem, rekao da javni dug ove godine neće preći 73 odsto od BDP, iako je bilo predviđeno 79 procenata.

On je napomenuo da je na današnji dan u budžetu Srbije suficit u visini od 31,8 miliajrdi dinara.

Vučić je objasnio da je to za čak 115 milijardi dinara bolji rezultat od onog koji je prevdiđen sa MMF, i koji je usvojen u skupštini.

On je podsetio da je bio predviđen deficit u visini od 83 nilijarde dinara.

Vučić je istakao da se nismo zadužili za čitavih 115 milijardi dinara, što je oko 950 miliona evra, zbog čega će javni dug biti daleko ispod planiranog.

Prema njegovim rečima, juli i avgust su po pitanju rasta BDP bolji od maja i juna, a do kraja godine je moguće da će privredni rast dostići i 3 odsto, a potom idemo na ono da budemo "šampioni u Evropi".

Vučić je podvukao da Srbija nema ozbiljnih problema.

Međutim, ukazao je da ćemo u decembru ući u deficit jer se tada plaćaju razni dugovi prošlosti, od pre 10 do 15 godina.

"Dolaze tada na naplatu razne Petrohemije i čuda. Moramo da namirimo neka čuda od mrtvaca koji nam iskaču od pre 10 do 15 godina", naglasio je on.

 

Saradnja sa EBRD važna, doprinosi rastu srpske privrede

Na sastanku sa delegacijom EBRD pronađeni su mehanizmi kako da se ubrzaju projekti čija je vrednost 600 miliona evra, izjavio je Aleksandar Vučić i istakao da je saradnja sa EBRD veoma važna, jer doprinosi dolasku novih investicija i rastu srpske privrede.

"Kako smo dogovorili 600 miliona evra za različite projekte, čini se da smo pronašli sve mehanizme da ubrzamo i uskoro se pokreće efektivan novac od 200 miliona za EPS, a očekujemo da još bude efektivan novac od 200 miliona evra za Železnice i vozna sredstva. Imamo još neke od projekata koje treba da guramo", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da su u Vladi Srbije zadovoljni saradnjom sa EBRD i da smo jedna od zemalja koja ima najbližu i najbolju saradnju sa tom bankom.

Kako je rekao, danas se razgovaralo o važnim projektima koji su pokrenuti, kao i o privatnom sektoru, podršci malim i srednjim preduzećima, biznis klimi, preduzetničkom duhu i privatizaciji.

Vučić je naveo da je bilo reči i o EPS-u i zajmu za za restruktuiranje duga Srbijagasa.

Kako je rekao, za nas je to povoljan novac i nemoguće je dobiti povoljnija sredstva.

"U mnogim projektima smo zajedno sa EBRD, od Komercijalne banke do drugih. Grad Beograd ima dobru saradnju,a nadam se da ćemo uspeti da zajedno sa njima učestvujemo u renoviranju Nemačkog mosta", rekao je Vučić.

"Naša saradnja sa EBRD od izuzetnog značaja. Mislimo da ta saradnja treba da bude značajna za ceo region", rekao je on.

Na početku konferencije Vučih je uputio komentar predstavnicima EBRD-a da je kod njih očigledno "manja disciplina i da se službenicima u Srbiji ne može desiti da zvoni telefon za vreme važnih sastanaka".

 

"MMF zadovoljan rezultatima, zato i manje poskupljenje struje"

MMF je zadovoljan postignutim rezultatima u Srbiji, a zato je i pristao da povećanje cene struje umesto za 7,7 odsto, bude 3,8 odsto, što je jedan evro po računu, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

"Oni su tražili povećanje od 7,7 odsto, a mi smo to spustili na 3,8 odsto. I dalje je struja u Srbiji jeftinija nego u Albaniji, BiH itd. I to smo uspeli da nam oni ne zamere, da prihvate, i da kažu da je sve u redu", rekao je Vučić u Vladi Srbije komentarišući potvrdu dobre ocene MMF-a četvrte i pete revizije koja je stigla kasno sinoć.

Na pitanje novinara kako komentariše upozorenja MMF-a na opasnosti od rasta javnog duga, odgovara:

"Nema opasnosti od javnog duga. Nisu ni oni to baš tako rekli, nego su preporučili da nastavimo sa reformama. To im je i posao. Nemamo mi više tu vrstu opasnosti", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, sve zbog čega se država zaduživala su takozvani „rol-overi", i kapitalni projekti.

"Kad imate suficit u budžetu, onda nemate ni potrebu za zaduživanjem", pojasnio je premijer ističući da je Srbija jedna od pet zemalja koja može da se pohvali takvim rezultatom.

Mi smo među najboljim zemaljama Evrope, među kojima su Nemačka, Češka, Estonija, Austrija, Švajcarska. „Nemojte me držati za reč, mislim da su to te zemlje. A kao što vidite, u dobrom smo klubu", rekao je on.

Javni dug neće dostići ni blizu one sume koju smo planirali, ne vidim tu vrstu opasnosti, rekao je premijer i istakao da je Srbija dve iz domena „prior action" sa MMF-om obavila.

"To govori o našoj odgovornosti i disciplini, i to je veazno za saranju i sa EBRD, EIB, Svetskom banku itd. Sve je povezano. I politika i ekonomija su blisko povezane", rekao je Vučić u Vladi nakon sastanka sa predsednikom EBRD-a Sumom Čakrabartijem.

 

Izvor: Tanjug, RTV