Obustava rada niških ugostitelja: Stop represiji poreskih i drugih inspekcija!

25.08.2016.

Oko 150 vlasnika kafana, restorana i kafića u Nišu, članovi niškog Udruženja privrednika i zanatlija zatvorili su jutros od 8 sati svoje ugostiteljske objekte. Kako su i ranije najavili do 16 časova njihovi ugostiteljski objekti će biti zatvoreni zbog "represije poreskih i drugih inspekcija".

 

Niški ugostitelji su nezadovoljni ne zbog, kako kažu, kontrola koje imaju već zbog tretmana koji im se nameće u tim kontrolama i što poreska inspekcija različito tumače Zakon prilikom kontrolisanja objekata“. Tim povodom predstavnici niških ugostitelja obratiće se novinarima danas u 13 časova.

 "Kazna zabrane rada prilikom otkrivanja nepravilnosti u radu ne donosi korist nikome - ni državi, ni radnicima, ni vlasnicima. Zatvoreni objekti samo ruže sliku grada", istakli su ugostitelji.

"Propisi se stalno menjaju, a insepekcija nas nikada nije upoznala sa novinama i upozorila na moguće greške. Moramo da reagujemo", kažu niški ugostitelji.

O ovom događaju niški ugostitelji su najavili da će obavestiti i kabinet Gradonačelnika Niša i sve druge nadležne ustanove i institucije.

Povod za protest je bio zatvaranje objekata pred Filmske susrete.

"Mi ne kažemo da u našoj branši nema vlasnika koji ne prijavljuju radnike, ne izdaju fiskalne račune i drugo, ali velika većina poštuje zakon tako da oni koji pošteno rade se stavljaju u isti koš sa onima koji to ne čine. Inspekcije nam nalaze neke sitnice koje se uvek mogu naći, i značajno nam smanjuju promet na ionako „slab“ posao. Hoćemo kontrolu, svakako, ali da to bude uređeno", kažu vlasnici ugostieljskih objekata u Nišu.

 

Izvor: Niške vesti, Beta