Protest upozorenja pred početak školske godine

19.08.2016.

Đaci u Srbji troše poslednje dane letnjeg raspusta - još dve nedelje ostalo je do prvog septembra i početka nove školske godine. Ovog puta, ona bi trebalo da počne bez štrajkova ali, za radnike u prosveti, sa čitavim nizom nerešenih problema. Sindikatima je ovih dana u fokusu pitanje tehnoloških viškova.

 

Prvi dan škole za sve đake u Srbiji počeće 1. septembra. Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da štrajka neće biti, ali da će pred njen početak održati prostest upozerenja.

“Prvog septembra, najverovatnije kako sada stvari stoje, štrajka neće biti, a ne možda zato što nema razloga, jer ih ima sigurno, već zato što će mo mi kako prostojni ljudi Vladi dati 100 dana, pa i ovom ministru”, objasnila je Janković.

Prosvetari dodaju da školska godina ipak neće početi regularno. Navode da se zakasnilo sa raspodelom tehnoloških viškova i da se još ne zna kako će biti formirana odeljenja.

“Za sve one koji rade u školi veliki problem, jer čim ima manje odeljenja ima manje časova, manje norme, manjih fondova, manje plate, tako da tehnoloških viškova, boga mi, ove godine može da bude više nego prošle”, strahuje Janković.

Oko 10.000 prosvetara trenutno je tehnolški višak u Srbiji. Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da niko neće ostati bez posla i da će svi prosvetari biti raspoređeni u školima gde ima mesta.

“Ja sam bio tri puta tehnološki višak u svojoj karijeri, tako da je privilegija njima da neće ostati, meni je žao mladih kolega koje završavaju studije koji nemaju šansu da uđu na tu listu, znači nema konkursa, to je nešto što je strašan problem”, kaže ministar.

Kako bi se problemi rešili, svim školskim upravama će 22. avgusta biće dostavljena korigovana Uputstva za raspodelu tehnoloških viškova.

Član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović kaže da zakonska regulativa nije promenjena. “Kolektivni ugovor i zakon prepoznaju proces preuzimanja i rešavanja tehnološkog viška, tako da tu ne očekujemo probleme. Očekujemo probleme samo ako se izigravaju kolektivni ugovori i zakon”, kaže Marjanović.

Predsednici sidikata podsećaju i da im još nije uplaćena razlika od oko 4.000 dinara za platu od juna 2015. godine, što je bilo dogovoreno u pregovorima prethodnog ministra Srđana Verbića i sindikata.

 

Izvor: N1

Foto: arhiva