RFZO: Direktori 62 bolnice nezakonito isplatili prekovremeni rad

10.08.2016.

RFZO utvrdio da su u čak 62 bolnice direktori nezakonito isplatili prekovremeni rad. Prozvani tvrde da su kontrole tendenciozne i da teraju hirurga da usred operacije napusti pacijenta jer je radno vreme isteklo.

 

Plaćanje prekovremenog rada doktora i medicinskih sestara izbilo je u prvi plan kao najdominantniji način nenamenskog trošenja para koje zdravstvene ustanove dobijaju od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). Tokom prvih šest meseci ove godine, u 103 obavljene kontrole, činovnici RFZO utvrdili su da je u čak 62 zdravstvene ustanove u Srbiji došlo do kršenja zakona u plaćanju prekovremenog rada. Od 68.841.000 dinara, koliko je ukupno potrošeno nenamenski, na prekovremene sate otišlo je čak 63.388.000 dinara!

Na ovom spisku prednjače Zdravstveni centar Vranje, sa više od 17,3 miliona dinara potrošenih za prekovremene sate svojim zaposlenima, i Opšta bolnica u Kruševcu sa 11,4 miliona dinara. Zatim slede smederevska bolnica sa 6,8 miliona dinara, ali i poznate beogradske zdravstvene ustanove: Kliničko-bolnički centar „Dr Dragiša Mišović” sa 4.294.086 dinara i Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje” sa više od tri miliona dinara nenamenski potrošenih za rad preko punog radnog vremena.

U Fondu su pedantno izračunali da bi rukovodioci zdravstvenih ustanova, koji su bili široke ruke kada su zaposlenima „pisali” prekovremeni rad, sada trebalo da taj novac vrate RFZO-u u 53 odsto slučajeva, a u svim ostalim da sa sopstvenog računa knjiže na budžetski račun. Kada je procenat učešća prekovremenog rada u nenamenskom trošenju para tako visok i iznosi više od 90 odsto, samo se nameće pitanje da li je zaista reč o nepravilnosti ili se ipak radi o nuždi koju većina kontrolisanih bolnica nije uspela da izbegne.

Iz RFZO upozoravaju da je za utvrđene nepravilnosti predložena mera povraćaja sredstava ili će biti pokrenut postupak pred nadležnim sudom.

 

Izvor: Politika