Sindikat: Socijalni program u Fijatu završen, gorak ukus u ustima

13.07.2016.

Predsednik samostalnog sindikata fabrike FCA u Kragujevcu Zoran Marković kaže da se za isplatu otpremnina i odlazak iz fabrike izjasnilo oko 700 radnika.

 

Kako je precizirao, od 3.200 radnika ostaće njih 2.500.

"Sa gorkim ukusom u ustima moram da saopštim da je socijalni program završen", rekao je Marković i dodao da će isplata otpremnina početi 28. jula i da će one iznositi od 4.800 evra do 14.000 evra. 

On je kazao da je prema njegovim saznanjima iz Fijatovih koopreantskih firmi u Srbiji otišlo oko 600 radnika, zbog smanjene proizvodnje. 

Marković je novinarima u Kragujevcu rekao da je kompanija već prešla na rad u dve smene umesto u tri i da će se dnevno proizvoditi više od 400 automobila. 

On je ocenio da je odlazak oko 700 radnika iz Fijatove kompanije i oko 600 radnika njegovih kooperatana socijalna bomba za Kragujevac, ali da očekuju da će "očuvane" dve smene u Fijatu biti pokretač daljeg razvoja automobilska industrije u tom gradu. 

Marković je najavio da će o radnicima Fijata i njegovih kooperanata koji su otišli razgovarati i sa premijerom Vlade, Aleksandrom Vučićem, da se izvrši pritisak da se sve ono što je obećano i ostvari, kako ne bi došlo do socijalnih problema u Kragujevcu. 

"Očekujemo da ta autokomponentaška firma koja je najavljena dodje u Kragujevac, kao i da dobijemo novi model u za proizvodnju u Fiatovoj fabrici i da se radnici upošljavaju", rekao je Marković. 

On je najavio razgovore sa Vučićem za pet do šest dana. 

Marković je pozivajući se na stavove Altavile i Vučića izrazio očekivanje da Fijat neće biti ugrožen 2018. godine i da će se raditi mnogo duže nego po prvobitnom ugovoru sa italijanskom kompanijom. 

On je naveo da su se radnici dobrovoljno izjašnjavali o odlasku iz Fijata, ali da su i oni i sindikat kasnije tražili da poslovodstvo iznese procenu "planiranog" odlaska, što je mnogima od njih i pomoglo u odlučivanju za socijalni program. 

"Moram da kažem da nisu svi rado otišli, ali nije bilo tehnološkog viška. S jedne strane se gledalo, sa druge pritiskalo i to je to. Fijat je saopštio da mora da se pređe na dve smene", rekao je Marković.

 

Izvor: B92, Beta