Počelo prijavljivanje za dobrovoljni odlazak iz Fijata

28.06.2016.

U "Fijatovoj" fabrici automobila u Kragujevcu počelo je prijavljivanje zainteresovanih radnika za dobrovoljni odlazak iz firme. 

Dobrovoljni paket socijalnog programa podrazumeva zakonsku otpremninu, naknadu za slučaj nezaposlenosti koju isplaćuje kompanija, da zaposleni koji se odluče za dobrovoljni odlazak mogu da računaju i na fiksni deo u iznosu od 3.000 evra uz naknadu za neiskorišćeni godišnji odmor za ovu godinu. 

Prema rečima Zorana Markovića , predsednika Samostalnog sindikata fabrike automobila, “od jutros su velike gužve u kadrovskoj službi, ali ljudi se i upisuju za dobrovoljni odlazak, ali i raspituju o svojim pravima.

- Rok za dobrovoljce je do 7. jula, a onda se očekuje reakcija poslovodstva. U svakom slučaju, radnici čekaju odlazak mandatara Aleksandra Vučića u Torino, gde treba, kako je najavljeno prošle nedelje, da se vidi tokom ove sedmice sa Alfredom Altavilom, direktorom kompanije “Fijat Krajsler automobili” za Evropu, Bliski istok i Afriku. Očekujemo da se dogovori proizvodnja novog modela, i novo upošljavanje kapaciteta fabrike, kaže Zoran Marković.

Danas su radile prva i druga smena, a fabrika je zatvorena do narednog ponedeljka, i svi zaposleni su poslati na odmor.

Fabrika u Kragujevcu ima kapacitet od 300.000 automobila godišnje, a proizvela je tokom protekle godine oko 90.000 vozila. Zbog toga je i ukiuta treća smena i mora da se otpusti 900 radnika iz same fabrike i još oko 600 iz fabrika koje prave komponente i logisitičkih firmi.

“Dobrovoljni paket socijalnog programa” sadrži zakonsku otpremninu, koja predstavlja zbir trećine zarade zaposlenog u proteklih 12 meseci za zvaku navršenu godinu staža u Fijatu, kao i naknadu za slučaj nezaposlenosti, koju isplaćuje kompanija, a čiji iznos zavisi od dužine staža osiguranja zaposlenog.

Radnici koji se opredele za dobrovoljni odlazak iz kompanije, takođe, mogu da računaju i na fiksni deo u iznosu od 3.000 evra, a biće im isplaćena i naknada za neiskorišćeni godišnji odmor, regres za 2016. godinu i druga dospela primanja.

U Kragujevačkoj fabrici automobila zaposleno je oko 3.200 radnika, od kojih oko 2.500 ima tri, četiri ili pet godina staža, a samo 500 ima od 11 do 38 godina staža.

 

Izvor: RTS, Blic