Potpisan aneks kolektivnog ugovora za JP "Pošta Srbije"

10.03.2016.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, direktor JP "Pošta Srbije" Milan Krkobabić i predstavnici sindikata Pošte potpisali su Aneks 1 Kolektivnog ugovora za JP "Pošta Srbije", koji zaposlenima u tom preduzeću omogućuje pravo na učešće u dobiti, jubilarne nagrade, solidarne pomoći u slučaju bolesti ili elementarnih nepogoda.

 

Potpisnici su saglasni da taj dokument potpuno uvažava sve tri strane – državu, poslodavca i 15.000 zaposlenih.

Ministar Ljajić je tom prilikom rekao da je aneks najbolja afirmacija socijalnog dijaloga i da predstavlja model koji se želi primeniti i za druga javna preduzeća, a to, smatra, znači da je neophodna značajna reforma, značajne uštede, i da se poveća efikasnost javnih preduzeća.

"Ali nema dobrog kolektivnog ugovora, bez uspešnog poslovanja kompanije. Treba naglasiti da ovde nema povećanja mase zarada, iako se povećava obim prava radnika u pojedinim segmentima. Napravljene su značajne uštede u samoj kompaniji, i boljom reorganizacijom kompanije omogućeno je da se povećaju prava zaposlenih, između ostalog, i kroz pravo na jubilarnu nagradu", rekao je Ljajić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je od donošenja Zakona o radu do danas, gde je vlada učestvovala u donošenju posebnih kolektivnih ugovora, sklopljeno je više od 20 posebnih kolektivnih ugovora, kao i da na taj broj svakako treba dodati još tri ili četiri koja su u pripremi i čije se objavljivanje u realnom sektoru očekuje.

"Kada je donošen Zakon o radu, jedna od glavnih kritika i sumnji bila je da li će proces kolektivnog pregovaranja opstati. U to vreme, naši kritičari su govorili da će rešenjima Zakona o radu nestati sindikati i da samim tim neće biti kolektivnog pregovaranja. Zakon o radu je i ovde dokazao da ne da nije na putu kolektivnog pregovaranja, socijalnog dijaloga i razvoja radničkih prava, već da ih je zaista i unapredio", rekao je Vulin.

Istakao je da kolektivni ugovor ne može da bude samo slovo na papiru, a da bi bio deo svakodnevnog života, mora da ima realno uporište u realnom životu, odnosno u dobiti preduzeća, u čemu vidi značaj današnjeg potpisivanja aneksa.

"Da se ono što je zarađeno, stvoreno, postaje predmet boljeg života zaposlenih, ali i sveukupne zajednice, a to je nešto što je potpuno novo i skoro nezabeleženo, da javna preduzeća najveći deo svog profita stavljaju na raspolaganje svom osnivačcu", zaključio je ministar rada.

Direktor JP "Pošta Srbije" Milan Krkobabić istakao je da se potpisanim aneksom ugovora definišu promene na bolje, kako kaže, ključne promene koje se tiču prava zaposlenih.

Dodao je da se Pošta okreće novoj poslovnoj filozofiji, prihodnoj strani, da traži posao, te smatra da je ključ u svemu - pronaći posao, realizovati ga, naplatiti.

"Uvodimo nove poslove, menjačke i posredovanje u osiguranju. Danas je kapitalno pred radnicima Srbije u javnom sektoru, kako smanjiti administraciju, ali ne tek tako da nam ljudi odlaze na ulicu, a da nismo prethodno učinili sve da ih uposlimo", rekao je Krkobabić.

Najavio je da je želja da u njegovom preduzeću, što je i definisano sa sindikatima, da se zaposleni iz administracije prebace u tehnologiju.

Predsednica sindikata JP PTT "Srbija" "Nezavisnost" Snežana Marković potpisivanje aneksa kolektivnog ugovora nazvala je "krunom socijalnog dijaloga" između reprezentativnog sindikata i poslodavca, i dodala da je posebno ponosna što to nije mrtvo slovo na papiru, primenjuje se i poslodavac ga dosledno poštuje.

"Naši zaposleni pored redovne i sigurne zarade, koja je ispod republičkog proseka, imaju pravo na učešće u dobiti, jubilarne nagrade, solidarne pomoći u slučaju bolesti, preventivna rehabilitacija, u slučaju elementarnih nepogoda, a htela bih da istaknem da ovim praktično dajemo vetar u leđa koleginicama da postanu majke, rađaju više dece i tako pomažemo u borbi protiv bele kuge", naglasila je Markovićeva.

Predsednik sindikata PTT Srbije Aleksandar Pavlović smatra da aneks predstavlja još jedan u nizu kvalitativnih iskoraka u odnosu na postojeći ugovor, te da su potpisnici, svesni situacije i okruženja imali pravu meru i argumentovano se bazirali na pitanjima, kao i da je "došlo vreme da javna preduzeća koja tržišno posluju imaju neki status".

 

Izvor: Tanjug, RTS