Sutra jednočasovni štrajk sindikata zaposlenih u javnom sektoru

02.02.2016.

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" najavili su da će sutra zaposleni u javnom sektoru od 11 do 12 sati održati štrajk upozorenja, jer nisu dobili garancije da će njihovi zahtevi biti uključeni u predlog zakona o platama u javnom sektoru.

- Štrajk će biti održan u svim sindikatima javnog sektora i o tome smo obavestili nadležne državne organe - rekao je na konferenciji za novinare predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Zoran Savić.

On je dodao da je sindikatima sinoć dostavljen novi Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, koji je skoro identičan onom o kome je raspravljao Socijalno-ekonomski savet i koji ministar finansija Dušan Vujović ranije nije prihvatio.

Prema rečima Savića, sindikati nemaju većih primedbi na taj dokument, ali da nemaju ni garancije da predloženi propisi ponovo neće biti menjani i da će njihovi zahtevi biti usvojeni.

- Ko nama garantuje da će se postupiti po onome što je napisano - naveo je Savić i podsetio da je sindikatima već jednom obećano da će njihovi zahtevi biti uključeni u zakon, ali da je onda Vujović rekao da ipak neće na to pristati.

Savić je kazao da nova verzija predloženih propisa o platama u javnom sektoru koji im je dostavljena delimično zadovoljava zahteve sindikata.

- Sindikati su zadovoljni rešenjem za minuli rad i naknade za zarade, a nismo zadovoljni načinom obračuna za naknade za topli obrok i regres. Nismo zadovoljni ni članom kojim se predviđa različita osnovica za rad u jednicama lokalne samouprave - nagasio je Savić.

On je rekao je da da će se predstavnici sindikata u subotu, 6. februara, sastati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i da se nada da će se pronaći rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane.

- Ukoliko na tom sastanku budemo zadovoljni ponuđenim rešenjima, mi smo spremni da odustanemo od svih drugih vidova sindikalnih aktivosti. Do tada ostajemo pri donetim odlukama - rekao je Savić.

On je ocenio i da su sindikati nezadovoljni načinom na koji se donosi zakon o platama, jer zahtevi sindikata nisu uvaženi.

Kako je precizirano, sutrašnji štrajk upozorenja podrazumeva prekid rada na sat vremena, okupljanje zaposlenih u ustanovama i čitanje sindikalnog proglasa.

Iz Vlade je saopšteno da su ministarstva finansija i državne uprave usaglasila predlog da se zaposlenima u javnom sektoru kao i do sada za vreme bolovanja isplaćuje naknada u iznosu 65 odsto prosečne plate u prethodnih 12 meseci, a imaće pravo na uvećanu platu za svaku godinu rada u javnom sektoru u iznosu 0,4 odsto svoje osnovne plate. Sa tim predlogom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave nije se slagalo Ministarstvo finansija koje je predlagalo da se naknada za vreme bolovanja i odmora obračunava u odnosu na osnovnu platu, a ne na prosečnu zaradu u koju ulaze dodaci za dežurstva, rad vikendom, prekovremeni i noćni rad, regres. Ministarstvo finansija se zalagalo i da naknada za minuli rad bude deo koeficijenta za obračun osnovne plate, a ne da to bude uvećanje plate. Sindikati su bili nezadovoljni takvim predlogom jer su smatrali da se na taj način umanjuju prava zaposlenih, zbog čega je ponovo usaglašavan nacrt zakona o platama u javnom sektoru.

 

Izvor: Tanjug, Blic