Orbović: Postoji šansa da većina u Vladi bude protiv Vujovića

26.01.2016.

Postoji realna šansa da Vlada stane na našu stranu, tako da je većina protiv Vujovića, kaže predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

 

“Ako ste vi na bolovanju, neko drugi mora da dežura, pa ako tako budete delili platu onda neće ostati novca za druge”, rekao je ministar finansija Dušan Vujović, što je naljutilo sindikate jer se plaše novog zakona koji bi mogao smanjiti plate tokom bolovanja i odmora.

“Po Vujovićevom predlogu uzima se samo osnovna plata, a nisu uračunati dodaci za dežurstva, noćni rad, regres i topli obrok”, rekao je Orbović. 

On dodaje da bi po toj računici značilo da onaj ko ide na odmor ima 20 odsto manju platu, a na bolovanje čak 65 odsto. 

Orbović ističe da je mnogo ljudi koji primaju minimalnu zaradu tako da bi onda došlo do situacije da oni primaju manje nego što je minimalac. 

“To je za nas neprihvatljivo. Prošle nedelje, kada je bila sednica SES-a, Vujović je došao i rekao da je nacrt za njega neprihvatljiv, da neće da prihvati ni po koju cenu, što je nas iznenadilo. Da neko u pisanoj formi donosi jedan predlog, onda dođe ministar i tvrdi nešto drugo”, kaže on. 

Prema njegovim rečima, sada sve zavisi od Vlade Republike Srbije. 

"Vujović kaže da minuli rad više ne postoji. Faktički, kaže da postoji sukob Zakona o radu i Zakona o platama. Nije ovde pitanje kompromisa, ovde je dat predlog zakona, ali to rešenje je prihvatljivo za sindikate, a za Vujovića neprihvatljivo“, kaže Orbović. 

Ističe da je pitanje ostavke koju je Vujović pominjao lična stvar ministra, ali da nema mesta uceni. 

"Vrlo je neumesno da dolazi do ovakvih ucena. Imao je razgovore sa ministarkom Kori Udovički, taj nacrt nije mogao da dođe tek tako... taj zakon je došao usaglašen na SES“, tvrdi Obrović . 

Govoreći o Vujovićevoj izjavi da oni kojima se ne dopada novi Zakon mogu da odu u drugu državu, Orbović kaže da misli da je ministar to rekao "malo nepromišljeno“. 

"To je verovatno došlo do toga da je on malo nepromišljeno rekao da mogu da odu iz zemlje, to je uvredilo sve prisutne u sali. Čini mi se da je on u svojim izlaganjima danas blaži, i mislim da postoji relana šansa da Vlada izađe nama u susret i premijer.. tako da je većina vlade u odnosu na jednog minstra“, zaključuje Orbović.

 

Izvor: B92